Начало ЗдравеГъби, овес и ечемик: Природни регулатори на имунитета срещу грип

Гъби, овес и ечемик: Природни регулатори на имунитета срещу грип

от NewsPoint.bg
0 коментари

Макар и грипът и други респираторни инфекции да изглеждат по-малко активни през последните месеци, не бързайте да ги отписвате. Въпреки че високата вълна на инфлуенца отмина, у нас все още се изолират всички видове грипни вируси, а броят на хората с кашлица не е намалял съществено. Няма и намаляване на броя на децата с респираторно-синцитиален вирус (RSV), който е особено опасен за малките деца и възрастните над 65 години. Подобна вирусна активност се наблюдава и в цяла Европа, където продължава интензивният грипен сезон, съпроводен от епидемии от RSV.

Един от основните рискове, които крият вирусите в зимния сезон, остава грипът, особено в места с голямо струпване на хора. За да се предпазите, можете да използвате една природна съставка – бета-глюкан, който е естествен имунорегулатор, съдържащ се в редица достъпни храни. Изследвания, проведени от учени от университета „Макгил“ в Монреал, Канада, показват, че съединението бета-глюкан може да намали увреждането на белите дробове, да подобри дихателната функция и да намали риска от заболяване и смърт при контакт с грипни вируси. Това е важно, защото повечето смъртни случаи, свързани с инфлуенца, не се причиняват директно от вируса, а от свръхреакция на имунната система, която води до животозастрашаваща цитокинова буря. Ограничаването на тази реакция значително намалява риска от сериозни усложнения.

Бета-глюканите имат ролята да насочват имунния отговор към адекватна реакция, като предпазват организма от излишно възпаление и увреждане. Те се намират в гъби, зърнени храни като овес и ечемик, хранителна мая и морски водорасли като ламинария. Учените откриха, че бета-глюканът може да препрограмира незрялите кръвни клетки и да създаде неутрофили с нова регулаторна функция, която възпрепятства имунните свръхреакции и цитокиновата буря при среща с вируси.

Докато бета-глюканите са доказани за полезни при намаляване на холестерола и кръвната захар, европейският орган за безопасност на храните одобрява тези полизахариди за здравни претенции само в определени количества – 4 грама на 30 грама налични въглехидрати от овес и ечемик. В САЩ тези съставки са разрешени за рекламни претенции, свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания при минимум 750 мг на порция.

Важно е да се отбележи, че въпреки ползите си, бета-глюканите трябва да се използват с внимание от хора, приемащи лекарства за високо кръвно налягане или с имунни проблеми. Бета-глюканите могат да понижат кръвното налягане и да взаимодействат с антихипертензивните лекарства, което може да доведе до прекалено ниско налягане. Също така, при хора с потиснат имунитет, например след трансплантация, приемът на бета-глюкани може да повиши имунната активност и да наруши ефекта на имуносупресивните лекарства.

Тази нова роля на бета-глюканите като защитни срещу респираторни вируси може да отвори нови възможности в превантивната медицина, като осигури надеждно средство за намаляване на риска от сериозни белодробни усложнения и подобряване на дихателната функция.

Може също да харесате

Оставете коментар