26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Кукленско шосе в ремонт от март, затварят го на етапи

Ремонтът на Кукленско шосе ще започне през март, след като в Общинския съвет се гласува бюджетът за 2024 г.  В капиталовата програма са заложени 5,9 млн. лева за реконструкцията, но се чака държавното дружество ВиК да достави тръби за подмяна на водопровода. Това стана ясно след срещата между изпълнителния директор на фирма „Европейски пътища” АД Маргарита Попиванова със зам.-кмета в Община Пловдив инж. Тошо Пашов.

Зам.-кметът уточни, че засега не може да се посочи кога ще стартира ремонтът, тъй като строителните работи зависят от доставката на новите тръби.

Кукленско шосе в ремонт от март, затварят го на етапи

Според предварителните разчети ремонтът ще стартира от ул. „Скопие” към бул. „Александър Стамболийски”, защото първата отсечка  от надлез „Родопи” и ул. „Даме Груев” е обновена преди няколко години.  Останалата част от булеварда е в критично състояние, често стават аварии на водопровода и се отварят дупки.

От Община Пловдив уверяват, че на булеварда ще се работи на отделни отсечки, поетапно, като движението ще се запази двупосочно, макар и затруднено.

Договорът с изпълнителя  за инженеринг – проектиране и строителство – на Кукленско шосе е подписан през 2018 г. Тогава фирмата се ангажира да направи проект за 20 дни и за 90 дни да изпълни рехабилитацията на ключовата  входна артерия на Пловдив и изграждане на велоалея. Проектирането се забави, защото от КАТ  не одобриха предложения вариант велоалеята  да мине по пътното платно,  в резултат на което трябваше да изготвят нов проект, като прекарат велоалеята по тротоара. Тя е изпълнена частично.

Втората причина за забавянето е чист гаф на тогавашната администрация.  Оказа се, че в обществената поръчка не е предвидена подмяна на стария  магистрален водопровод, съответно това изискване не е записано и в договора.

Докато Община Пловдив подпише споразумение с ВиК – ЕООД, мина още една година, а след това – още няколко в очакване ВиК  да осигури тръби , а Общината да задели пари. Предишният  кметски  екип отложи обекта, за да не създава още по-голям транспортен хаос в Кючук Париж, тъй като в края на 2021 г. започна ремонт на ул. „Даме Груев” и продължи до средата на 2023-та.

Другата пречка за забавената реконструкция  на Кукленско шосе е изграждането на обходен колектор на бул. „Александър Стамболийски”, което се изпълнява по договор между ВиК ЕООД – Пловдив и консорциум „Еко проект”.

Булевардът е разкопан на три места, монтажът на тръбите със сечение до 2,50 метра върви много бавно и ще продължи най-малко още една година, ако  строителите не ускорят темповете.

Колекторът минава по целия булевард  между Коматевско и Кукленско шосе, включително през кръстовището на Кукленско шосе към ул. „Нестор Абаджиев” в „Тракия”, за да се включи в Пречиствателната станция.  

Снимки от Наташа Манева

Източник: Marica.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук