Хората на вегетариански режим са по-малко застрашени от диабет тип 2, дори от някои видове рак и стомашно-чревни заболявания, но трудно покриват хранителните си нужди по отношение на омега-3 мастните киселини и витамин D, съобщи АФП, позовавайки се на френските здравни власти.
След като анализира научните изследвания по темата, Френската национална агенция по безопасност на храните (Anses) оценява „ползите и рисковете за здравето, свързани с вегетарианските диети“ в становище, което е придружено от препоръки за хранене на хората, които спазват такава диета.
Целта на първите публикувани от агенцията препоръки за хранене на вегетарианци е да им дадат възможност да „оптимизират хранителния си прием, като вземат предвид хранителните си навици и ограничат излагането си на замърсители“.
Вегетарианците, т.е. хората, които не консумират никакво месо, риба, мекотели или ракообразни – се делят на две категории. Едните са лактовегетарианци, които приемат яйца, млечни продукти и мед, а другите изключват всички храни от животински произход.
Според този доклад вегетарианците са с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с невегетарианците. Според други проучвания при тях може да е по-нисък и рискът от развитие на някои видове рак – на простатата, на стомаха, на кръвта, и на някои офталмологични и стомашно-чревни заболявания.
От друга страна, при вегетарианците има по-висок риск от фрактури на костите и те по-трудно задоволяват нуждите си от желязо, йод, омега-3 мастни киселини, витамини В12 и D – въпреки че при последния данните са същите като за общото население. При мъжете вегетарианци има недостиг и на цинк.
Тези резултати могат да се използват в работата по хранителни добавки и обогатяването на храните, казват от Anses.
Що се отнася до наличието на замърсители в храните, което е „основен проблем“ за всички начини на хранене, агенцията „отново подчертава необходимостта от намаляване на излагането“ на населението на „най-устойчивите вещества в околната среда, особено металите“.