Проучване на Свободния университет за езици и комуникация в Милано (IULM) установи, че яденето на паста активира емоционални и неврофизиологични механизми, които са основата на психофизическото ни благополучие. Оказва се, че тази храна предизвиква същото, ако не и по-силно положително въздействие върху емоциите ни, в сравнение с музиката и спорта, като гледането на любим спортен мач или Олимпийски игри.
Проучването, проведено с 40 участници, разглежда различни стимули, включително паста, музика и спорт. Резултатите показват, че пастата провокира най-силни положителни емоции и емоционални реакции, дори по-силни от тези, получени от гледането на спортни постижения на топ спортисти като Роджър Федерер и Рафаел Надал.
Изследванията доказват, че яденето на паста активира хормони като ендорфини и серотонин, които подобряват настроението и водят до по-голямо щастие. Участниците в проучването идентифицират пастата като храна, която носи усещане за комфорт и щастие, често свързано със спомени от семейни моменти.
Така че, следващия път, когато искате да се почувствате щастливи, не се колебайте да хапнете чиния паста – и помнете, че щастието наистина може да бъде в чинията!