26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Скандалът се разгаря: Сламения човек Денков поряза земеделците ВИДЕО

Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо. Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес.

Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков. „Няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета“, посочи той. Преди ден Денков обяви, че правителството ще подпомогне само онези земеделци, които могат да докажат, че са били на загуба миналата година.

„Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната“, добави Денков.

Премиерът цитира данни на НАП, според които зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години.

„Между 2018 и 2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лева. През 2021 печалбите скачат на 2 млрд. лева декларирани, а през 2022 стават 3 милиарда лева. Дали през 2023 секторът е бил на загуба – предстои да разберем от финансовите отчети“, подчерта министър-председателят.

През миналата година земеделците са получили 3 млрд. лева европейско и национално финансиране, като 1,7 млрд. от тях са дадени от настоящото правителство след идването му на власт, отчете още премиерът. И добави, че през 2023 нашите стопани са получили най-много пари след Полша от ЕС заради загубите от украинския внос.

Николай Денков подчерта, че той и правителството остават отворени за продължаване на диалога. И нарече политическо искането на част от земеделците за оставка на аграрния министър Кирил Вътев.

Очаквайте още подробности.

Източник:Марица

Снимка:БТА

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук