15 C
Пловдив
понеделник, април 14, 2025

Психиатър: Миризмата на храна повишава настроението, но не лекува депресия

Миризмата на прясно изпечена пица или домашна храна може да предизвика усмивка – но при сериозни психични състояния не е решение. Това обясни психиатърът и нарколог д-р Василий Шуров, коментирайки популярната идея, че приятните аромати могат да облекчат симптомите на депресия.

Според него обонятелната памет е една от най-древните системи в мозъка и е свързана с емоционални преживявания. Именно затова някои миризми, включително на храна, могат моментно да повишат настроението.

„За много хора ароматът на любима храна носи утеха – напомня им за дома, за радостни моменти. Това може временно да подобри емоционалния фон, особено при леки неразположения,“ казва Шуров. „Но тежката депресия не може да бъде излекувана с топла супа или миризмата на канела. Това е сериозно състояние, в основата на което стоят биохимични нарушения – например дисбаланс на невротрансмитери.“

Той подчертава, че съвети от рода на „изкъпи се“, „яж нещо вкусно“ или „иди да помиришеш пица“ може да звучат доброжелателно, но често не помагат при клинична депресия – състояние, което крие реален риск за живота, със самоубийствен риск до 15%.

„Ако беше толкова лесно, нямаше да има нужда от антидепресанти или психиатри. Просто отиваш в пицария, вдишваш аромата и всичко минава. За съжаление, не става така,“ обобщава специалистът.

Шуров уточнява, че допаминът – т.нар. хормон на удоволствието – наистина се освобождава при мирис на храна, особено когато човек е гладен. Но ефектът е краткотраен и не решава дълбоки емоционални или психични проблеми.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук