18 C
Пловдив
петък, април 18, 2025

Алтернативното мляко: Разлика от кравето и какво да имате предвид при избора

Алтернативното мляко, независимо дали става въпрос за соево, овесено или бадемово, всъщност не е мляко в традиционния смисъл на думата. Това са напитки на растителна основа, които не подлежат на същите регулации за безопасност и качество като кравето мляко. Следователно, не трябва да се прави директно сравнение между ползите от тези напитки и ползите от животинското мляко. Вместо това, важно е да разгледаме плюсовете и минусите на всяка от тях.

Съставът на растителното мляко може да варира значително в зависимост от производителя, тъй като няма конкретни изисквания за тези напитки. Вместо това, те са обект на общите разпоредби за безопасност на храните. Това означава, че е много важно да обръщате внимание на етикетите, особено когато избирате такъв продукт.

Диетологът Екатерина Шебедя съветва: „Когато избирате растително мляко, винаги проверявайте състава. Много производители добавят евтини растителни масла или захар, за да подобрят вкуса и консистенцията. Ако изцяло премахвате животинското мляко от диетата си, по-добре е да изберете напитки с добавени витамини и минерали, например с витамин D или калций.“

Пълната замяна на кравето мляко с растително няма задължително да е здравословна. Британската потребителска организация Which? заключава, че нито една растителна напитка не може да се сравни с кравето мляко по отношение на съдържанието на витамини и минерали.

Педиатрите от Тексаския университет също са на същото мнение, като отбелязват, че кравето мляко остава най-добрият източник на мазнини, протеини и микроелементи за децата.

Съществуват обаче три основни медицински причини, поради които може да е необходимо да преминете изцяло към растително мляко: алергия към краве мляко, непоносимост към лактоза и синдром на раздразнените черва. Тези нарушения не са толкова чести.

Например, истинската алергия към мляко засяга около 2-7% от новородените и при повечето деца тя преминава до 3-5-годишна възраст. Непоносимостта към лактоза засяга около 57-65% от населението, но този процент зависи в голяма степен от етническата принадлежност, сочат изследвания.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук