26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Трифон Зарезан или Свети Валентин? Наздраве!

14 февруари изобилства от любов и традиции. Едни почитат Ден на лозаря, други пък припознават Свети Валентин. 

С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник на св. Трифон Зарезан започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря – на 14 февруари.

 

Трифон Зарезан или Свети Валентин? Наздраве!

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Клавдий II Готски. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са готови да се жертват в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът започва да се чества през XIV в. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук