26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Депутатът Божидар Божанов: Искаме да блокираме фалшивите реклами и тролските фабрики

Божидар Божанов е депутат от ДБ, IT специалист и бивш министър на електронното управление в кабинета „Петков“. Напоследък името му нашумя покрай законопроект за блокиране на невярно съдържание в интернет.  Мнозина видяха в това опит за цензура.

„Марица“ се обърна към Божанов за подробности. 

– Г-н Божанов, какво точно искате да ограничите с новия закон в интернет пространството, защото се заговори едва ли не за цензура?

– Първата цел е блокиране на рекламите с незаконно съдържание. Всички сме виждали такива, които използват лицата на известните ни лекари, певци, журналисти за рекламиране на хранителни добавки или дори несъществуващи лекарства. Те се разпространяват чрез т.нар. рекламни мрежи. И са незаконни по много критерии. Единият е, че не пише името на рекламодателя. Това е заложено много отдавна в Закона за електронната търговия. Само тях, рекламните мрежи, ще може да блокираме. И то след системно несваляне при подаване на сигнали от страна на Комисията за защита на потребителите. Рекламната мрежа е длъжна да се съобрази с КЗП. Ако не – следва молба до съда за блокиране на интернет адреса. Това е единственото, предвидено в новия закон. Подчертавам, не се блокират нито сайтове, нито статии, нито фейсбук профили. Притесненията за цензура са неоснователни. Разбирам, че доста хора разбират под борба с дезинформацията някакъв чиновник, който седи в стаичката си и решава кое е вярно и кое не. Няма такова нещо! Съзнателно сме бягали от него в този законопроект.

– Какво общо имат тези реклами с дезинформацията?

– Сайтовете, които разпространяват дезинформация, се финансират основно по този начин. Те не използват традиционните рекламни мрежи, защото последните им изискват някаква базова информация. Обръщат се към по-нишови, да ги наречем. Ние задължаваме тези рекламни мрежи да съобщават не само кои са рекламодателите, но и сайтовете, които получават парите. Идеята е да се демаскират тези сайтове. Като напишат „Доцент Ангел Кунчев измисли ново лекарство“, да се знае кой го е направил. И съответно да носи съдебна отговорност за клевета. Това е косвеният начин да се справим с дезинформацията, подчертавам,  по съдебен ред. Не някой да решава кое  е истина и кое не.

– Гледах точно доцент Кунчев, който каза, че се е отчаял да гони тези измамници, тъй като са много мобилни – постоянно сменят адреси и сайтове?  

– Така е. Затова и още не сме внесли законопроекта, както също се написа невярно. На обществено обсъждане е, за да се прегледат всякакви подобни проблеми. КЗП ще има правомощията, доколко ще е ефективна, е друг въпрос.

–  Т.е. поне да видим кой стои зад един ​дийпфейк, преди да бъде преместен на друго място?

–   Ако рекламната мрежа откаже да съдейства, тя вече ще може да бъде блокирана. А рекламна мрежа се сменя вече доста трудно.

– Така обяснено, звучи окей, но защо Ваши колеги в парламента се обявиха против?

–  Явно не са вникнали и като ги застрелят с въпрос дали подкрепят цензурата, естествено, че никой няма да отговори  положително. Така се получи с г-н Бойко Борисов. Да, ние също не подкрепяме цензура. Няма го в законопроекта.

– КЗП няма ли да получи допълнителна власт, с която евентуално да влияе на пазара, да кажем, на добавки?

– Тя е длъжна да изпрати до съответната рекламна мрежа правните основания за нарушението. Представям си как би се получило. Примерно, пита се известният лекар ​- вие давали ли сте съгласие да рекламирате тази добавка. И ако той отговори отрицателно, мрежата е длъжна да свали материала. Ако не го стори, отива в съда.

В България действат около 100 сайта, свързани с руското правителство 

 

– Тоест вие биете само по фалшивите новини. Но ако някой лекар си сложи името как някоя добавка за 20 лева лекува рак, нищо не може да бъде направено?

– Това вече касае Българския лекарски съюз, предполагам, там ще има проблем въпросният медик. Втората ни цел в този проектозакон са троловете във Фейсбук. Не говоря за единични потребители, които са „за“ или „против“ Путин например. Това си е лично мнение. Говоря за големи, координирани групи, които действат по команда. Често – срещу заплащане. Споделят едно и също съдържание, харесват си го един на друг, публикуват в едни и същи групи.

– Как ще бъдат разпознавани?

– Няма да е работа на държавата, а на  социалните мрежи, в случая Фейсбук, който притежава цялата информация ​- от кои IP-та се влиза, VPN-ите, кои снимки се ползват, истински ли са те. Изредени са доста критерии, по които Фейсбук да ги разпознае и да предприеме съответните действия ​- дали предупреждение, дали ограничаване, въпрос на обявената политика на съответната социална мрежа. Тя има реалната техническа възможност да разкрива подобни тролски  групи.

– Може ли обаче България да задължи Фейсбук да го прави?

– Това е сложната част. Законодателството в ЕС е общо и държавите членки имат право на свои изменения само когато се касае за избори, данъци и национална сигурност. И тъй като предизборната кампания е най-чувствителният период по отношение на троловете, там въвеждаме това задължение – социалната мрежа да идентифицира подобни групи и докладва на ЦИК. И тук вече е ролята на ДАНС, което притесни много хора. Не, ДАНС няма да контролира Фейсбук. Тя ще има правото да налага санкции на социални мрежи, ако не предоставят отчет.

– Защо точно ДАНС?

– Не могат да се налагат санкции на социални мрежи от друг, извън Европейската комисия и държавата, в която е регистрирана мрежата. В случая на Фейсбук – това е Ирландия. Според официалните данни в ЕК средно месечно 4,4 милиона българоезични потребители ползват Фейсбук. И това представлява вече въпрос на национална сигурност. Огромна власт! Затова и става работа на ДАНС да изисква доклад от Фейсбук и да санкционира. Но ДАНС няма нито да има повече достъп, нито ще следи хора, нито нищо повече от това, което прави сега.

– Все пак тези тролски фабрики са базирани в Русия, Пакистан, господ знае още къде. На народен език – как ще ги ловите?

– Няма да ги ловим и не е работа на държавата. Социалните мрежи имат това задължение и сега по линия на справяне със системни рискове. Но не го изпълняват.  По народному казано ​- бягат по тъча. Техният интерес е повече потребители да стигат до тяхното съдържание, да задържат интереса на хората. А теориите на конспирацията определено привличат вниманието. Затова и не си дават зор. Идеята е да имат стимул да го правят, да разпознават тролски групи. Да, може да стане случайна грешка, като даден човек бъде блокиран, а той просто си вярва в някоя конспирация. Окей, но по европейски регламент той има право да обжалва. И достъпът му да бъде възстановен. В законопроекта ни дори се дава повече защита в това отношение. Същото важи и в третата му част – за медиите.

Всяка рекламна мрежа ще е длъжна да подава информация за източника и получателя на парите 

 

– Тук вече слушаме с интерес, тъй като „белите“ медии сме силно засегнати.

– Третата цел на този проектозакон е да се даде равнопоставеност на българските медии спрямо Фейсбук по две линии. Първо, социалната мрежа е длъжна да дава обяснение защо дадено съдържание е ограничено от разпространение. Доста медии се оплакват, че изведнъж съдържанието им във Фейсбук е било значително ограничено като възможност за виждане.

– Факт!

– Е, социалните мрежи ще са длъжни да дават обяснение. Второ, отваряйки новинарско съдържание на мобилния си телефон, Фейсбук го отваря в собствен браузър, а не по подразбиране. За мнозина звучи като технически детайл, но не е. Новинарските сайтове се издържат също от реклама, както Фейсбук. И това намалява тяхната ефективност за рекламиране. Ако сте се регистрирали в дадена медия или сте платили абонамент, не можете да използвате тази регистрация. Този вграден браузър на Фейсбук нарушава правата на българските медии, а и на потребителите. Затова предлагаме всеки сайт, вписан в регистъра на Министерството на културата, да бъда отварян по подразбиране.

– Малко извън целите на този законопроект, но все пак не може ли да бъдат задължени сайтовете да имат адрес и контакт, както „Марица“ и всяка нормална медия? За да се преборят тези хиляди измислени сайтове, които бълват лъжлива информация или директно крадат съдържание? 

– Тук има проблем. Вие и останалите „бели“ медии ще го спазите, но не и тези, към които е насочено. И ако бъдат блокирани, това вече ще бъде цензура. И обяснявам защо. Няко​й ще каже ​- моят блог е медия, бяхме опозиция, не си сложих личния адрес по тази причина. Затова първата стъпка срещу тези, които злоупотребяват, е на принципа „​проследи парите“. И беше обяснена в началото на интервюто ни. Между другото, цитираните от вас сайтове са били обект на наши изследвания и се оказва, че са свързани. Качени са на едни и същи сървъри, крият се зад клаудфлеър. Но дори и маскирани, те могат да бъдат установени по косвени признаци. Наскоро във Франция имаше разследване срещу мрежа от 190 сайта, свързани с Русия. Данните за България са подобни.

– Над 100 сайта, свързани с Русия, работят у нас?

– Да, близо сто са. Качени са на едни и същи сървъри, бълват едно и също съдържание. Най-вече темата е Русия – Украйна.

Фейсбук има 4,4 милиона българоезични потребители, затова ще може да бъде санкциониран от ДАНС 

 

– Те си личат, както и троловете, тъй като покрай понякога странния български език се промъква и някоя чужда дума, най-често руска.

– Личат си за хората, които са в тази сфера. Не и за обикновения човек. Ако мине нашето предложение, точно за тези сайтове ще стане ясно кой седи зад тях. Няма да бъдат блокирани, но маските ще паднат. Тези сайтове най-често и крадат интелектуално съдържание от вас, защото никой не може да си позволи пропаганда от сорта ​-  Путин, Русия, Путин, Русия. Публикуват се много интересни и верни материали, събрани оттук​-оттам, и между тях се пуска пропагандата.

– Мога ли да ги осъдя, ако открия своя статия, както е ставало?

–  Ако знаете кои са ​- да, по Закона за авторското право. Затова се връщам към началото ​- по парите ще може да установим кой стои зад всеки сайт.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук