26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

20 февруари Ден на професионалния алкохолик⁠⁠ ВИДЕО 18+

Създаването на характерната руска чаша за водка дава началото на това неособено здравословно честване

20 февруари — Ден на професионалния алкохолик⁠⁠ ВИДЕО 18+ - 1

Всяка година на 20 февруари официално се отбелязва Световният ден на алкохолиците, който за много съвременни хора се смята за важно събитие, още една причина да излезете и да празнувате с приятели, пише pikabu.ru.

Тази дата е особено мила на любители, които живеят според основния принцип в живота си: „Няма причина да не пиете“. Затова всеки повод днес е голямо събитие за тях, основателна причина, която не бива да се пренебрегва.

Ако говорим за исторически факти и събития, този важен празник е свързан с фасетираната чаша – от прозрачно стъкло, с характерните изпъкнали вертикални гънки, която е предназначена за пиене на алкохолни напитки.

Световният ден на алкохолиците се отбелязва на датата 20 февруари, а началото му датира от далечната 1943 г.

Не всеки знае, че първото такова стъкло е произведено в град Гус Хрустални, а Вера Мухина, създателката на скулптурата „Работник и колхозничка“, се счита за негов изобретател.

 

 

Тогава, в някогашния СССР, това е новост (въпреки че първите опити за създаването ѝ са още по времето на Петър Велики), а днес нито един празник не може да се проведе без фасетирана чаша, въпреки че през годините и в хода на научно-техническия прогрес технологията е подобрена.

Така всяка година на 20 февруари официално се отбелязва Световният ден на алкохола, който се празнува от много хора със и без алкохолна зависимост.

 

 

 

Снимка: YouTube
Милен Ганев Главен редактор във Fakti.bg
 
 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук