Щандове със забравени български сортове вино, изцяло екологични и натурални продукти и автономни машини – роботи са само част от атракциите, които бяха представени на откриването на международното изложение за модерно земеделие, вино и храни „АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ“ 2024.

Изложението ще бъде на разположение от 20 до 24 февруари, а в различните палати ще бъдат представени много новости, които са във фокуса на тези индустрии. Около 600 са фирмите от 21 държави, които ще бъдат на разположение в изложбения център, а  официални гости дадоха старт на най-мащабното и очаквано събитие в Пловдив.

„Тази година изложението бележи ръст от 25%, което показва, че поредицата от кризи не е лишило хората от ентусиазъм. Искрено се надявам всички, които участват и представят постиженията си да си тръгнат с нови идеи и по-висок оптимизъм”, заяви Вътев.

По-късно се присъедини и вицепрезидентът Илияна Йотова, която засегна и темата с протестите на българските земеделци, като заяви, че те имат нужда от подкрепа и не са терористи.

„За мен е голяма чест да съм тук не като гост, а като част от вас, защото разбирам огромното значение на този форум не само за България, а за целия свят. Не бива да се сърдим на протестите, когато те са справедливи. Приветствам вас, г-н Вътев, за ваше изказване, че борбата на българските  земеделци е за повече българска продукция, защото е срамно 80% от продукцията да се внася от други страни. Ако това е вашата цел – ще имате подкрепата на президентската институция и земеделските производители“, каза вицепрезидентът.

Доц. д-р Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив подчерта, че предстои най-значимото изложение за храни, земеделие и вино, което няма аналог в Югоизточна Европа. Международните изложби ще покажат новостите и тенденциите в земеделието, лозаро-винарската индустрия и хранително-вкусовата промишленост.

„Имаме възходящ тренд на изложители, повишен е интересът и в трите изложби. Това е резултат от иновативните действия, които компаниите развиват и ще покажат, за да засилят конкуренцията и да превземат пазарните ниши. В Международен панаир Пловдив в Палата 11 се провежда единственото в стнраната изложение на продукти за винопроизводство”, припомни доц. д-р Иван Соколов.

След официалното откриване на деветото издание на събитието гостите направиха обиколка на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване. Особено отношение тази година има към съвременните технологии в  земеделието, новото и модерното в тях. споделиха от trafficnews