26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Карлово става икономически център на четири общини

Община Карлово ще бъде център на развитие на региона на Средна гора и Средна Стара планина през следващите няколко години. Партньори ще  бъдат съседните общини Хисаря, Брезово и Троян. 

Това стана ясно, след като програма „Развитие на регионите 2021-2027″ на Европейския съюз одобри Концепцията за интегрирана териториална инвестиция на община Карлово. Тя предвижда 90 млн. лева да бъдат вложени за насърчаване на икономическата активност и устойчивото развитие на региона на Средна гора и Средна Стара планина.

Планираните дейности са насочени към активизиране на икономическата активност и устойчивото интегрирано развитие на четирите съседни общини в два региона за планиране – Карлово, Хисаря и Брезово в Южен Централен регион и община Троян в Северозападния регион.

Проектните идеи, които ще се осъществяват в следващите 3-4 години, са най-важните икономически направления – индустриално развитие, пътна инфраструктура, зелена градска инфраструктура, туризъм.

Единият е за развитие на индустриален парк „Карлово“, за който има отреден терен от 600 дка. Другият цели подобряването на връзката между Северна България – отваряне на прохода Троян-Карлово през цялата година. Това ще стане чрез проучване, обследване, проектиране и изграждане на снегозащитни съоръжения на участъци от републикански път II-35; енергийна ефективност в обществени сгради в община Карлово.

Другите идеи са за изграждане на зелена, сигурна и приобщаваща градска инфраструктура в община Карлово, развитие на спорта, устойчиво и интегрирано развитие на туризма в общината. Също така и подобряване на достъпа до трудова заетост и активизиране на всички лица, търсещи работа, чрез предоставяне на обучения за подобряване конкурентоспособността на уязвими групи.

Тези проекти ще бъдат осъществявани между общините Карлово, Хисаря и Брезово и Агенция „Пътна инфраструктура“, Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД, фондация „Смокиня“ и сдружение „Бизнес асоциация за развитие на Южен Централен регион“. споделят от marica.bg

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук