Въпреки множеството сигнали за промяна във вкуса и миризмата на чешмяната вода в различни райони на София, питейната вода в столицата отговаря на всички нормативни изисквания. Това съобщиха от дружеството „Софийска вода“, което уверява, че извършва засилен мониторинг и контрол на качеството.
От около две седмици жители на столицата подават оплаквания, че водата мирише на тиня и мухъл. Според официалната информация от дружеството, причината за това е сезонен пик в развитието на фитопланктон в язовир „Искър“ – основният водоизточник на София.
„Временното влошаване на органолептичните качества на водата (вкус и мирис) е резултат от комбинация от резки температурни колебания, снеготопене и интензивни валежи през май. Тези фактори благоприятстват растежа на водни растителни организми, които по естествен начин присъстват в суровата вода“, се казва в съобщението.
От „Софийска вода“ уточняват, че подобни явления се наблюдават и в други водоснабдителни системи по света, а климатичните промени засилват тяхната честота и интензивност. Регистрираният тази година пик в развитието на фитопланктон е най-големият за последното десетилетие.
Дружеството уверява, че взема всички необходими мерки: засилен е контролът върху качеството на водата, оптимизирани са процесите по пречистване и дезинфекция както в пречиствателната станция, така и в резервоарите и водопроводната мрежа. В резултат на тези действия вече се отчита намаляване на броя на сигналите от граждани.
„Софийска вода“ подчертава, че ще продължи да инвестира в технологични решения, които да осигурят устойчиво качество на питейната вода в условията на все по-динамични сезонни и климатични промени.