26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

От блога на ЕЦБ: Биткойн се провали – той e бавен и неудобен, а стойността му е нула

В свой анализ двама високопоставени служители на Централната банка отправят критики и предупреждения за бъдещето на криптовалутите

биткойн не успя да се превърне в глобална децентрализирана цифрова валута, а вместо това стана жертва на измами и манипулации. Скорошното одобрение на ETF не променя факта, че биткойнът е скъп, бавен и неудобен.“ С този туит в профила си в X в четвъртък Европейската централна банка насочва към публикация в блога си, която силно критикува най-голямата криптовалута и неуспеха й да постигне целите, заради които беше създадена. Материалът е на Улрих Биндзайл, генерален директор за пазарна инфраструктура и плащания в съавторство с неговия съветник Юрген Шааф.

Материалът е озаглавен „Одобрение на ETF за биткойн – новите дрехи на краля“, рефериращо с детската приказка, в която „кралят“ бил излъган, че носи невидими нови дрехи, и всичките му приближени се съгласявали, за да не бъдат възприемани като глупаци, в това число и самият крал. Това продължило, докато малко дете забелязало краля и го посочило с въпроса защо е гол, след което всички започнали да му се подиграват.

В X и форумите мнозина спекулират, че зад подобни тези стоят плановете на ЕЦБ да прокара своя дигитална валута CBDC, което на практика ще е пряк конкурент на криптовалутите в момента и ще бъде изцяло контролирано от ЕЦБ. Европейските ETF-и бяха предшественици на американските, макар да не получиха толкова мащабно приемане. Публикацията в блога е с дисклеймър, че мнението е на авторите и не отразява на всяка цена позицията на ЕЦБ. „Капитал“ публикува текста от блога на ЕЦБ.

Новите дрехи на краля

От Улрих Биндзайл и Юрген Шааф.
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук