Всяка жена има различни хранителни нужди, но здравословното хранене е важно за всички жени. Повечето жени имат изразени проблеми. Някои са с косопад, други с крехки кости, трети със заболяване и това са само 3 от стотиците оплаквания. Някои “супер храни”, богати на хранителни вещества, са универсални и помагат на тялото да се защити и да поддържа добрата му работа. Ето някои от тях и защо са полезни за женското здраве:

  1. Едамаме – много вкусни соеви шушулки, които са богати на здравословни мазнини, фибри и съединения, наречени изофлавони, които имат действие, подобно на хормона естроген и дори по време на менопауза могат да “охладят” топлите вълни.
  2. Кейл – в една порция кейл се съдържат 20% от препоръчителния дневен прием на витамин А и витамин С. Кейлът е много богат на витамин Д, витамин К и калций, които заедно в отбор поддържат костите здрави.
  3. Спанак – спанакът е доставчик на фолиева киселина и лутеин. Фолиевата киселина, освен че е важна за бременните жени, намалява и риска от развитие на сърдечни заболявания, някои видове рак, включително на дебелото черво и деменция. Лутеинът е мощен антиоксидант, който предпазва ретината и лещата на окото и има доказан антиейдж ефект.
  4. Аспержи – те също са изключително богати на витамин К. Около половин чаша аспержи доставят на организма около 35% от препоръчителния дневен прием. Освен на витамин К, аспержите са богати и на фолат. Фолатът предотвратява вродени дефекти на фетуса като спина бифида.
  5. Боб – бобовите култури имат потенциал да регулират сърдечната дейност, да нормализират кръвната захар и да понижават кръвното налягане.
  6. Ленено семе – лененото семе е богато на растителни съединения по-известни като лигнани, които имат действие подобно на естроген и на омега-3 мастни киселини. Лененото семе намалява риска от появата на рак (най-често рак на гърдата при жените), а омега-3 е допълнение към ползите на борбата срещу рака.
  7. Орехи – орехите са много богати на здравословни киселини и също могат да предотвратят появата на някои видове рак.
  8. Телешки черен дроб и постно говеждо месо – черният дроб е изключителен източник на фолиева киселина, а говеждото месо на желязо, цинк и витамини от групата В.
  9. Сладък картоф – силно препоръчителен е да се консумира от бременни и кърмещи жени, понеже е богат на бета каротин, витамин А, калий, фибри, мед, желязо и витамин В6, които отговарят за здрави и силни дробове при малките човечета.
  10. Авокадо – то е пълно със здравословни мазнини, които могат да помогнат на женския организъм да се отърве от излишните мазнини по корема и ханша. Този плод дори има качествата да намали “лошия” и да повиши “добрия” холестерол.