26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Спортно училище „Васил Левски“ град Пловдив отбелязва деня за борба с тормоза в училище.

Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва деня за борба с тормоза в училище, познат като „Ден на розовата фланелка“. Тя символизира неприемането на тормоз и насилие в училище. На този ден всички, съпричастни с темата, обличат розово, за да изразят своята позиция.

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест,  организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държави и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.

В Деня на розовата фланелка розовият цвят е символ на разчупените стереотипи, а посланията са по-силни, когато са подкрепени от важните за децата хора. Затова и ние в Спортно училище „Васил Левски“ – Пловдив се присъединяваме към инициативата и казваме „НЕ“ на тормоза в училище. С балони в ръце учениците образуваха красиво розово сърце, което озари училиния двор и така заявиха своя избор – „НЕ на тормоза и насилието и ДА на приятелството и добротата!!!“

Учениците украсиха с розови балони коридорите на училището, беседваха по темата с класните си ръководители и педагогическия съветник. Деца и учители облякоха розово в знак на съпричастност към каузата „Не на тормоза в училище!“  В беседи и разговори те обсъдиха проблемите за тормоза в училище и семейството, за необходимостта да бъдем съпричастни и да не затваряме очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува, подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на нетолерантно поведение и най-вече, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.

Ден на розовата фланелка в Спортното училище - Пловдив 2
Ден на розовата фланелка в Спортното училище - Пловдив 3
Ден на розовата фланелка в Спортното училище - Пловдив 4
Ден на розовата фланелка в Спортното училище - Пловдив 5
Ден на розовата фланелка в Спортното училище - Пловдив 6
Ден на розовата фланелка в Спортното училище - Пловдив 7
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук