26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

10 съвета за по-здравословен и щастлив живот

Всеки искa да е във форма, здрав и да живее дълъг активен живот. Нали? Но какво правите за това?

1. Пийте чаша вода сутрин

Първото нещо, което трябва да направите след като се събудите сутрин е да изпиете чаша вода със стайна температура. Водата помага да се пречистим, ускорява метаболизма и освобождава и спомага за освобождаване на токсините. Някои хора даже твърдят, че помага за сваляне на килограми.

2. Наспивайте се

Липсата на сън и недоспиването ви кара да се чувствате уморени и раздразнителни, пречи ви на концентрацията. Липсата на сън може да навреди на физическото ви здраве (най-вече на сърцето). Някои изследвания показват, че 8 часа сън за 24 часов период е необходимото време за възрастните. Но хората се различават. За някои 6 часа са достатъчни, за други – 10 часа. Ако ви се приспива следобед между 16:00 и 18:00 ч., значи не си почивате достатъчно.

3.Направете няколко упражнения за разтягане сутрин

Вместо да дремете до последния възможен момент за ставане сутрин, можете да се измъкнете малко по-рано от леглото и да направите няколко малки упражнения за раздвижване. Разтегнете гърба, краката, врата. Това ще събуди тялото ви от сън. Протягането сутрин увеличава притока на кръв в мускулите и им осигурява повече кислород, което ги подготвя за новия ден.

4. Заменете нездравословната храна

Чипс, солени ядки, сладки, бисквити и други вкусни лакомства със сигурност не се отразяват здравословно на тялото ви. Те съдържат много мазнини, сол, захар. Вместо тях изберете сурови ядки, свежи плодове, които са богати на витамини и минерали.

5. Закусвайте!

Закуската е най-важното хранене през деня, особено за хората, борещи се да отслабнат. Ако я пропуснете, огладнявате зверски преди обяд и ще започнете да се тъпчете с нездравословни храни, богати на мазнини, сол и захар и бедни на витамини. Проучване на Американската кардиологична асоциация установи, че закусващите хора са по-защитени от болести и диабет, отколкото от хората, които не закусват. Достатъчно е просто да станете 15 минути по-рано  сутрин, да си приготвите например омлет с зеленчуци, плодова салата с мляко, овесени ядки.

6. Разхождайте се

Всички знаем плюсовете на физическата активност, но повечето от нас нямат необходимото време през деня за упражнения. В такъв случай използвайте стълбите в офиса вместо асансьора, разходете се с приятели, разходете кучето си малко по-дълго от обикновено – използвайте всяка възможност да се движите повече. Учени твърдят, че са седмично трябва да вървим по 19 км. или между 125 и 200 минути, за подобрим здравето на сърцето си.

7. Социализирайте се

Твърди се, че самотните хора са по-склонни да се разболяват и да умират млади. Хората, които нямат приятели са по-стресирани, депресирани и често се залежават. Експерти казват, че от това каква е социалната обвързаност на човек е един от начини за прогнозиране на неговото здраве и независимост в по-късни години.

8. Изучете списъка със съставките на любимите ви продукти

Списъкът със съставките  на продуктите е много важно нещо и ви дава ясна представа дали храната, която консумирате е здравословна или вредна. Има стотици, може би хиляди вредни за здравето съставки в продуктите, продаващи се по магазините и за това е много важно да ги запомните, да ги поставите в черен списък. За щастие има много информация в интернет. За това разгледайте внимателно етикетите на любимите ви храни, козметика и други продукти следващия път когато отидете да пазарувате. Вредните съставки често водят до болести, алергични реакции и дори може да образуват рак.

9. Заловете се с нови дейности

Захванете се с нови активности. Въвлечете в тях цялото семейството и приятелите. Можем да ви предложим да се заемете с туризъм, групови спортове, ски или каране на колело и т.н. Намерете си хоби. Това ще ви достави удоволствие и със сигурност ще намали стреса от ежедневието. Новите действия ще ви запознаят с други хора, сред които може да откриете нови приятели. Наслаждавайте се на новото си хоби и помнете – щастливите хора живеят по-дълго.

10. Обичайте живота си!

Отпуснете се! Не се нервирайте и вбесявайте за тривиални неща. Не бъдете твърде сериозни. Усмихвайте се и обичайте другите и винаги гледайте от светлата страна на живота!

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук