18 C
Пловдив
неделя, юни 29, 2025

Петровден: Денят на Светите апостоли Петър и Павел – Стълбове на православната вяра

Днес, 29 юни, Православната църква чества един от най-големите летни празници – Петровден, посветен на Светите равноапостоли Петър и Павел. Те са почитани като „Стълбове на православната вяра“ и „първовърховни престолници и вселенски учители“ заради тяхната ревностна проповед и разпространение на християнството, съпроводено с много страдания и гонения.

Народни вярвания и обичаи на Петровден

Според народните вярвания, Св. Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая. Той е представян като добър старец в бели одежди, на когото при подялбата на света между светците се паднало да държи ключовете от райските двери.

На този ден, известен като Петровден, са свързани множество обреди и традиции в българския народ:

  • Петровско пиле: Традиционно се коли „петровско пиле“, което се приготвя за празничната трапеза.
  • Хлябове и ябълки-петровки: Рано сутринта жените носят в църквата обредни колаци и първите узрели ябълки – „петровки“. След като бъдат осветени от свещеника, те се раздават на роднини и съседи за здраве. Особено важно е да се раздават, ако в семейството има починали деца, тъй като това е свързано с народните представи за райската градина, където около златното ябълково дърво кръжат душите на починалите деца. Вярва се, че когато майките раздават ябълки на Земята, Св. Петър им позволява да късат плодове от райското дърво. Майките на тези деца не бива да ядат от ябълките. До Петровден е забранено да се консумират ябълки.
  • Забрана за земеделска работа: Според народните вярвания, на Петровден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд.
  • Трапеза: На празничната трапеза се нареждат традиционни ястия като „бял мъж“ или „кутмач“ (бито прясно сирене, пържено с брашно), петровското пиле, прясна пита, баница с масло и сирене, както и тиквеник.

Петров пост и Павльовден

Две седмици преди празника, Църквата е определила период на Петров пост, през който не се консумират блажни ястия. Постът приключва едва след края на светата литургия в памет на апостолите, когато свещеникът причестява богомолците.

В някои краища на България, народът чества паметта на Св. Павел на следващия ден, 30 юни, известен като Павльовден.

Именници

На този светъл празник празнуват всички с имена, произлизащи от Петър и Павел:  Петър, Павел, Петя, Павлина, Петра, Павелка, Полина, Камен, Пенчо, Пейо.

Този ден е повод за равносметка, духовно пречистване и отдаване на почит към двамата велики апостоли, чието дело е основополагащо за християнството.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук