Докато голяма част от сезонните плодове и зеленчуци бележат поевтиняване, данните от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показват, че цените на картофите и червените чушки се повишават.
Кои продукти поскъпват?
- Картофите през миналата седмица са поскъпнали с 2.6%, като средната им цена на едро е 1.17 лв. за килограм.
- Червените чушки са отбелязали минимално поскъпване от 0.5%, достигайки средна цена на едро от 2.97 лв. за килограм.
- Черешите също продължават да поскъпват, като за седмица цените им са се увеличили с 1.5%, достигайки средна цена на едро от 9.64 лв. за килограм.
- От трайните хранителни стоки, зрелият фасул е поскъпнал с 3.8% до средно 4.32 лв. за килограм.
- Оризът е поскъпнал с 2.6% до средно 3.42 лв. за килограм.
- Лещата също бележи увеличение до 4.35 лв. за килограм.
- Наблюдава се и повишение в цените на олиото, яйцата и прясното мляко.
Кои продукти поевтиняват?
- Най-значителното понижение на цените през изминалата седмица е отчетено при зелените чушки, които са поевтинели с 15.3% до средна цена на едро от 2.70 лв. за килограм.
- Кайсиите също са поевтинели с 15%, като на борси и тържища се продават средно по 3.32 лв. за килограм.
- Ягодите са поевтинели с 11% за седмица, достигайки средна цена на едро от 4.22 лв. за килограм.
- При зрелия кромид лук също има съществено понижение на цената – с 8% за седмица до 1.08 лв. за килограм.
Тези данни показват динамична картина на пазара на хранителни стоки в България, където сезонните колебания се преплитат с индивидуални ценови движения на основни продукти.