Жътвата в Добруджа стартира със среден добив малко над 600 кг от декар, което е значително по-малко от очакваното. Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, Радостина Жекова, съобщи пред bTV, че добивите са с 25% по-ниски спрямо 2024 г.
„Причината за това са замръзванията през март и април, последвани от горещи дни. За съжаление, това не е резултатът, който очаквахме“, коментира Жекова.
Освен по-ниското количество, пшеницата тази година няма да е и с качествата от 2024 г. „Колегите от мелничарския бизнес ще трябва да добавят подобрители, за да произвеждат качествен хляб,“ посочи тя.
Ситуацията се усложнява и от рязкото спадане на изкупните цени. Докато миналата година те се движеха между 400-440 лв. за тон, в момента са около 300-340 лв. на тон, което е доста под себестойността на продукцията.
„България не влияе на цената на пшеницата,“ обясни Жекова. „Последната добра година – както по качество, така и по цена – беше 2021 г. Очакваме ниски добиви и на царевица, и на слънчоглед. За сектор „Земеделие“ предстои поредна трудна година. Вече четвърта година работим на загуба.“
Въпреки притеснителните добиви и цени, Радостина Жекова увери, че ще има достатъчно пшеница за българско потребление. Тя обаче предупреди, че ниската цена на суровината не гарантира по-евтин хляб. „В цената на хляба влизат и много други фактори – ток, горива, заплати, което вероятно ще доведе до увеличаване на крайната цена, въпреки че пшеницата е по-евтина със 100 лв. на тон,“ допълни Жекова.
Направих текста по-структуриран, добавих подзаглавия и форматирах ключови части, за да се открояват. Проверих също така за правописни и пунктуационни грешки. Надявам се, че така е по-добре! Има ли още нещо, с което мога да помогна?