Начало БългарияСбогом на българските череши? Климатът принуждава овощари да се обърнат към екзотични плодове

Сбогом на българските череши? Климатът принуждава овощари да се обърнат към екзотични плодове

от NewsPoint.bg
0 коментари

Ще трябва ли скоро да се простим с традиционните български плодове? Климатичните промени и капризите на времето карат овощарите да търсят алтернатива на любими сортове, които през тази година измръзнаха почти навсякъде. Затова днес райската ябълка заменя черешовите градини, а смокинята – кайсиевите.

В разсадник близо до Русе вече се правят опити за отглеждане на по-устойчиви плодове – както стари български сортове, така и по-екзотични за нашите ширини, като райска ябълка и смокиня.

Защо се изкореняват овощни градини?

Масовото измръзване на кайсии и череши през тази година, тежката суша от миналата, както и новите болести и вредители по овошките, са причина цели градини в русенския регион да бъдат изкоренени.

„Около 850 декара са изкоренени. Част от тях са засадени наново, част предстои да бъдат засадени през следващите една-две години“, обяснява Синан Вейсал, главен секретар на Областна дирекция „Земеделие“- Русе.

Смокинята и райската ябълка – плодът на бъдещето?

Проучванията показват, че смокинята и райската ябълка са удачни сортове, които могат да издържат на промените в климата в България.

„От няколко години се правят опити в Русенска област със смокиня. Тя много късно се събужда пролетно време и по този начин избягва опасността от измръзване и слани. Освен това почти няма нужда от пръскане, което я прави много подходяща за производство на чиста храна“, посочва Вейсал.

Райската ябълка също е обещаващ вариант и може да се отглежда на територията на почти цялата страна. Важно е да се знае обаче, че е култура, която изисква много вода.

Овощарите търсят и подготвят фиданки от по-старите и издръжливи сортове ябълки и кайсии, както и от други по-екзотични за България видове като орех пекан. Пресаждането е процес, който се прави само на ръка и изисква време.

Макар че климатичните промени налагат далновидност и адаптация от страна на земеделците, новите видове няма да заменят напълно старите вкусове на традиционните български плодове.

Може също да харесате

Оставете коментар