27 C
Пловдив
събота, юли 26, 2025

Масло срещу маргарин: Вечната дилема на мазнините и тяхното въздействие върху здравето

В средата на миналия век светът на диетологията преживя революция: наситените мазнини бяха обявени за основен виновник за сърдечно-съдовите заболявания. В резултат на това, под натиска на науката, потребителите масово замениха традиционни продукти като маслото с алтернативи като маргарина, който съдържа полиненаситени мазнини. Десетилетия по-късно обаче объркването около тези два продукта продължава. Кой от тях е по-здравословен и защо?


 

Произход и състав: От крава до растително масло

 

Нека разгледаме по-отблизо какво всъщност представляват маслото и маргаринът:

  • Маргаринът се произвежда от растителни масла, към които се добавят вода, сол, емулгатори и понякога мляко. Пропорциите на растително масло и вода варират в зависимост от желаното съдържание на мазнини. Качеството на маргарина е пряко свързано със суровините – често се използват растителни масла, богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини, стероли и други полезни съставки. На пазара ще откриете както твърди, така и по-популярните меки маргарини, които обикновено съдържат ненаситени мастни киселини.
  • Маслото, от друга страна, е продукт с животински произход. То се получава от мляко или сметана чрез процес на разбиване, който отделя млечната мазнина от мътеницата. Маслото може да бъде произведено от млякото на различни животни – крави, кози, овце. Цветът му, вариращ от бял до жълт, зависи до голяма степен от диетата на животното.

 

Проблемът с трансмазнините: Една тъмна страница в историята на маргарина

 

Ключовият момент в дебата „масло или маргарин“ е свързан с трансмазнините. По време на ранните изследвания на производството на маргарин е установено, че процесът на частично хидрогениране на полиненаситените растителни масла води до образуването на трансмазнини. Тези изкуствено създадени мазнини са свързани с повишаване на лошия холестерол в кръвта, което допринася за развитието на сърдечни заболявания.

В маслото трансмазнините се срещат в естествено ниски количества – обикновено между 0,5% и 4%, в зависимост от произхода на млякото. За разлика от тях, в по-старите поколения маргарини нивата на трансмазнини са били значително по-високи, което е предизвиквало сериозни опасения за здравето.

Добрата новина е, че съвременните растителни меки маргарини, произведени с нови технологии, съдържат незначителни или изобщо никакви количества трансмазнини. Това е резултат от промяна в производствените процеси, насочена към елиминирането на този вреден компонент.

В крайна сметка, изборът между масло и маргарин днес е по-нюансиран откогато и да било. Важно е да четем етикетите и да избираме продукти, които съдържат минимални количества трансмазнини, независимо дали са от животински или растителен произход.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук