Ново проучване разкрива, че десет храни са застрашени от изчезване във Великобритания, тъй като поколението Z отказва да ги консумира, съобщава „Daily Mail“. Начело на този списък е черният дроб, към който над една трета (35%) от младите хора изпитват отвращение.
Изследването, поръчано от телевизионния водещ Фред Сириек, разкрива, че близо една четвърт (23%) от анкетираните избягват гъбите. Сириек коментира, че въпреки твърденията на британците, че са отворени към нови кулинарни тенденции и вкусове, те имат силни предубеждения към определени храни.
Проучването, обхванало 2000 възрастни британци, показва, че шест от десет души не харесват дадена храна, без дори да са я опитвали.
Топ 10 на нежеланите храни от поколението Z:
- Черен дроб: 35% отказват да го консумират.
- Синьо сирене: Не е в менюто на почти една трета (32%).
- Аншоа: Избягва се от 30%.
- Черен пудинг: 29% отказват да го ядат.
- Скариди: 26% не ги консумират.
- Патешко месо: Не се консумира от 25%.
- Тофу, гъби и маслини: Избягват се от 23%.
- Сирене на растителна основа: 21% от анкетираните не биха го опитали.
Сириек призовава към по-голяма отвореност към нови вкусове. „Има цял свят от вкусове, които чакат да бъдат изследвани, ако сте достатъчно смели“, казва той и добавя, че дори и храни, към които имаме предубеждения, могат да ни изненадат приятно, ако са приготвени по правилния начин.
Това проучване се появява малко след като друго изследване разкри, че емблематични британски ястия също са застрашени от изчезване през следващите пет години.