Българските лозари са изправени пред тежка година, като се очакват добиви с около 30% по-ниски в сравнение с миналата година. Причината е сушата и екстремните температури през лятото, които са се отразили зле на реколтата.
Според Милка Велкова, организатор на производство в село Долно Линево, гроздовете тази година са „рехави“. „От 1 юни до 31 юли екстремните температури първо объркаха опрашването, затова и гроздовете са рехави както при по-късните, така и при червените сортове“, обяснява тя.
В района са паднали едва 20 литра дъжд за два месеца, при необходими 60-70 литра. Това поставя под въпрос цялата реколта.
Очаквания за кампанията и цените
„Очаква се много тежка гроздова кампания с много неизвестни“, казва Велкова. Тя прогнозира, че въпреки ниските добиви, качеството на гроздето ще бъде отлично, но добивът на гроздов сок ще е нисък.
Атанас Василев от Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари потвърждава, че добивите ще са между 20 и 30 процента по-ниски. „Колегите, които имат възможност да напояват, ще очакват най-много 800-900 килограма, а тези, които нямат – 500-600 килограма. Тази година гроздето със сигурност ще е дефицитна стока“, обясни той пред NOVA.
Дефицитът води до прогнозен скок на цените с около 20%. Василев посочи, че цената на мускатовите сортове може да достигне 2,50-3 лева за килограм, но тази цена реално ще покрие само себестойността на производството.
Гроздоберът в Монтанско се очаква да започне в края на август. Велкова апелира към управляващите да не разрешават внос, защото „няма как да се намали цената на суровината, за да има по-евтини вина.“