Цените на основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци на борсите у нас продължават да се повишават и тази седмица, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Макар и минимално, но се покачва и индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро в България. Тази седмица той се е повишил с 0,82 процента до 2,222 пункта. Миналата седмица индексът беше на ниво от 2,204 пункта, базовото му равнище от един пункт е от 2005 година.
От зеленчуците тази седмица най – голямо е поскъпването при тиквичките – с близо 13% до 1,16 лева за килограм. Най-голямо е поевтиняването при зелените чушки, които са с 11,15 на сто надолу до 2,28 лева за килограм.
През седмицата са се увеличили цените на картофите, доматите и морковите, а са поевтинели червените чушки, зрелия лук кромид и зелето.
При плодовете най-много расте цената на кайсиите – със 7,12 на сто до 4,12 лева за килограм. Продължава поскъпването също на лимоните и ябълките. Минимално поевтиняват прасковите и дините.
Повишават се цените на кравето сирене, кравето масло, замразеното пилешко месо и яйцата.
Минимално поевтинават кашкавалът тип „Витоша“, киселото и прясното мляко, оризът, брашното тип 500, олиото, захарта и лещата.