Високата цена на прасковите се дължи на рекордно ниската реколта. В пловдивското село Храбрино, известно със своите ароматни плодове, цената на първокачествените праскови достига 8 лева за килограм. Една от причините за това е, че производителите в района намаляват.
Четири поколения традиция
Радослав Чотров е производител на праскови от четвърто поколение. След като е работил в чужбина и се е занимавал с различни бизнеси, той се връща към семейната традиция. Според него, уникалността на плодовете от Храбрино се дължи на географското разположение и специалното течение, което прави прасковите изключително ароматни и вкусни.
„В Англия работих, през почти всичко преминах там… Имах бизнес на нашето Черноморие – ресторант, който не можа да бъде толкова успешен“, разказва Радослав.
Битката със стихиите
Тази година е особено трудна за производителите. Заради аномалии в климата, като априлската слана, голяма част от реколтата на ранните сортове е унищожена. Радослав, който има 20 декара градина, разчита само на късните сортове.
„Сутрин се става в 5 часа. Идваме тук, в росата, в калта. Берем праскови, оглеждаме всички дървета…“, споделя той за тежкия труд. Радо е разочарован, че младите хора предпочитат луксозния живот пред работата на полето, която изисква отдаденост и постоянство.
Радослав посочва и други предизвикателства, като необяснимото изсъхване на дърветата, нуждата от все повече пръскане с химикали и появата на непознати вредители и птици, които унищожават плодовете.