Консумацията на бърза храна през летните месеци крие сериозни рискове за здравето. Според гастроентеролога д-р Лина Хаджиилиева, при неправилно съхранение на месо, млечни продукти и сосове, могат да възникнат токсикоинфекции.
Кой е в риск?
Д-р Хаджиилиева предупреждава, че има определени групи хора, които трябва да са особено внимателни:
- Деца
- Бременни жени
- Възрастни хора
- Хора с отслабена имунна система
При тях една инфекция може да протече много по-тежко.
Съвети за здравословно лято
Експертът съветва да се избягват мазните и пържени храни, тъй като организмът ги усвоява по-трудно в жегите. Тя препоръчва балансирано хранене и достатъчна хидратация, като изтъква, че трябва да се пият поне 2 литра вода дневно, а сладките напитки със захар е добре да се избягват.
Основните симптоми на инфекцията са гадене, болки в корема, диария, повръщане и висока температура. При появата им, д-р Хаджиилиева съветва незабавно да се потърси лекарска помощ, за да се избегнат усложнения.