27 C
Пловдив
понеделник, август 25, 2025

Ултрапреработените храни повишават риска от рак, твърдят учени

Ново изследване, публикувано в списание Thorax, разкрива, че редовната консумация на ултрапреработени храни може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб. Проучването показва, че новите случаи на заболяването са по-чести сред хората, чието меню е богато на такива продукти.

Какво представляват ултрапреработените храни?

Тези храни са силно индустриално преработени и съдържат малко или никакви цели хранителни продукти. Те често включват добавки, химически промени и съставки, които рядко се използват в домашната кухня. Примери за такива продукти са:

  • Газирани и подсладени напитки
  • Хотдог, пакетирани бургери и пици
  • Зърнени закуски и инстантни нудъли
  • Сладки закуски, готови сосове и супи
  • Маргарин и сладолед

Тези храни обикновено са богати на калории, сол, мазнини и подсладители, но бедни на фибри и полезни съставки. В Съединените щати те съставляват около 55% от хранителния режим на населението.

Основни рискови фактори

Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт от рак в САЩ. Въпреки че основен рисков фактор остава тютюнопушенето, други причини като замърсяването на въздуха, пасивното пушене, радонът и азбестът също се свързват със заболяването. Според учените, хранителните навици също играят важна роля.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук