Ново изследване, публикувано в списание Thorax, разкрива, че редовната консумация на ултрапреработени храни може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб. Проучването показва, че новите случаи на заболяването са по-чести сред хората, чието меню е богато на такива продукти.
Какво представляват ултрапреработените храни?
Тези храни са силно индустриално преработени и съдържат малко или никакви цели хранителни продукти. Те често включват добавки, химически промени и съставки, които рядко се използват в домашната кухня. Примери за такива продукти са:
- Газирани и подсладени напитки
- Хотдог, пакетирани бургери и пици
- Зърнени закуски и инстантни нудъли
- Сладки закуски, готови сосове и супи
- Маргарин и сладолед
Тези храни обикновено са богати на калории, сол, мазнини и подсладители, но бедни на фибри и полезни съставки. В Съединените щати те съставляват около 55% от хранителния режим на населението.
Основни рискови фактори
Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт от рак в САЩ. Въпреки че основен рисков фактор остава тютюнопушенето, други причини като замърсяването на въздуха, пасивното пушене, радонът и азбестът също се свързват със заболяването. Според учените, хранителните навици също играят важна роля.