Начало ЗдравеУлтрапреработените храни повишават риска от рак, твърдят учени

Ултрапреработените храни повишават риска от рак, твърдят учени

от NewsPoint.bg
0 коментари

Ново изследване, публикувано в списание Thorax, разкрива, че редовната консумация на ултрапреработени храни може да увеличи риска от развитие на рак на белия дроб. Проучването показва, че новите случаи на заболяването са по-чести сред хората, чието меню е богато на такива продукти.

Какво представляват ултрапреработените храни?

Тези храни са силно индустриално преработени и съдържат малко или никакви цели хранителни продукти. Те често включват добавки, химически промени и съставки, които рядко се използват в домашната кухня. Примери за такива продукти са:

  • Газирани и подсладени напитки
  • Хотдог, пакетирани бургери и пици
  • Зърнени закуски и инстантни нудъли
  • Сладки закуски, готови сосове и супи
  • Маргарин и сладолед

Тези храни обикновено са богати на калории, сол, мазнини и подсладители, но бедни на фибри и полезни съставки. В Съединените щати те съставляват около 55% от хранителния режим на населението.

Основни рискови фактори

Ракът на белия дроб е водеща причина за смърт от рак в САЩ. Въпреки че основен рисков фактор остава тютюнопушенето, други причини като замърсяването на въздуха, пасивното пушене, радонът и азбестът също се свързват със заболяването. Според учените, хранителните навици също играят важна роля.

Може също да харесате

Оставете коментар