24 C
Пловдив
събота, октомври 5, 2024

Ахмед Доган на стари години стана протестър

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който от години страни от публични изяви, се появи на протест в защита на арестувания депутат Джейхан Ибрямов.

Въпреки дъжда негови привърженици също се включиха в протестното шествие пред Триъгълника на властта. Втори протест, ръководен от кандидат-депуттата Николай Бареков, се проведе пред сградата на Съдебната палата. Там днес се разглеждаше искането на прокуратурата за постоянен арест на Ибрямов. Заседанието се проведе при закрити врата заради информация, свързана с обекти на Министерството на отбраната. В крайна сметка съдът реши да остави Ибрямов в ареста.

Доган беше посрещнат бурно от протестиращите с възгласи „ДПС“. Той застана до съпругата на Ибрямов – Биршен, която вече втори ден е в гладна стачка. Изявата на почетния председател е изненадваща, тъй като от години не се е включвал в подобни акции.

Доган изнесе кратка реч пред събралите се негови симпатизанти и изрази пълна подкрепа към задържания народен представител. Той подчерта, че демокрацията в страната е нарушена, затова привържениците му трябва да направят „всичко възможно“, за да си я върнат.

„Дойдох да подкрепя тази смела жена (Биршен) и нейния съпруг Джейхан. Давам клетва пред вас, че ще направя това предизвикателство наша сила. Наш дълг е да защитим демокрацията и справедливостта, те са нарушени. Това е основната ни цел!“, заяви той.

Думите на лидера предизвикаха бурни скандирания „Нас не ни е страх“ и „Свобода“, а в края на изявата му Доган символично пусна бели гълъби в небето.

Кандидат-депутатът от листите на „Алианса за права и свободи“ (ДПС-Доган) засега остава в ареста. Той е оттам от сряда, когато беше хванат с белязани 100 хил. лв. Разследването срещу него е във връзка с обвинения, че политикът е член на група за данъчни престъпления и пране на пари.

Основният свидетел по делото е Мирослав Тодоров, с когото Ибрямов се познава от години. Държавното обвинение твърди, че кандидат-депутатът поискал 200 000 лв. от Тодоров с обяснението, че му трябват за купуване на гласове. В замяна той обещал да му съдейства за получаването на обществени поръчки в Министерството на отбраната. Самият Тодоров е обвиняем по друго дело за източване на милиони левове данъци.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук