14 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Американски политик за България: Да изчистим най-корумпираната страна в Европа

БСДД

„Нека насърчаваме върховенството на закона, да направим Америка отново силна“. “Политическите лидери трябва да изчистят корупцията в Източна Европа“, така е озаглавена статия във „Вашингтон таймс“ от американския политик от Републиканската партия Грешам Барет.

Цялата статия касае България като „най-корумпираната страна в Европа“.

„Докато се противопоставяме на чужди държави, които мамят, трябва да изкореним корупцията в чужбина, ако искаме да привлечем повече преки чуждестранни инвестиции и да създадем десетки хиляди американски работни места.“, посочва той.

Авторът назовава две банки като свързани с корупция и пране на пари и определя едната като „водещ пример за тази дълбоко вкоренена корупция в България“.

„Като специален съветник и началник на кабинета на изпълнителния директор на Световната продоволствена програма станах свидетел на пагубното въздействие на корупцията върху чужди държави от първа ръка.

България винаги е в радара
Години наред Индексът за възприятие на корупцията на Transparency International посочва България като най-корумпираната страна в Европа и винаги е била на радара ми, когато бях в Конгреса.

През последните години България се съгласи да закупи произведени в САЩ изтребители F-16 на стойност 1,3 милиарда долара, за да подпомогне хиляди добре платени американски производствени работни места в бившия ми Конгресен окръг и родния ми щат.

Справянето с корупцията и насърчаването на върховенството на закона също е изключително важно, когато става въпрос за изхранването на милиони хора.

Ръка за ръка
Европейската служба за борба с измамите разследва измама с хранителна помощ, включваща изчезването на близо 30 милиона долара от европейска програма за хранителна помощ за изхранване на нуждаещите се в Румъния.

Според разследващи журналисти измамата води до мажоритарните акционери на голяма българска банка.

Като бивш конгресмен, който е служил в комисиите по финансови услуги и външни работи, знам, че върховенството на закона и силната финансова система вървят ръка за ръка.

Групата за финансови действия, която работи за борба с финансирането на тероризма и прането на пари, добави България към своя „сив списък“ в края на 2023 г., което означава, че банковият сектор на нацията е изправен пред сериозен контрол и затруднява правенето на бизнес./БЛИЦ

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук