26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Английски лекари започнаха най-дългата стачка в историята на Националната здравна служба

Младши лекари с протестни лозунги пред Кралската университетска болница по време на националната стачка срещу заплащането и условията. Ливърпул, Великобритания, 3 януари 2024 г.

 

© Reuters/Andrew Kelly

Младши лекари с протестни лозунги пред Кралската университетска болница по време на националната стачка срещу заплащането и условията. Ливърпул, Великобритания, 3 януари 2024 г.

Извънредна новина

Разберете големите новини в момента, в който се случват – директно в имейла ви.

В 7 часа сутринта на 3 януари млади лекари започнаха шестдневни стачни действия, които със своята планирана продължителност са безпрецедентни в 70-годишната история на Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS), предадоха британските медии.

Десетки хиляди лекари, попадащи в определението за младши лекар (junior doctor), или приблизително половината лекарска работна сила в NHS, участват в протестите, чрез които се надяват да се преборят за по-достойно заплащане за труда си. Повече от 1,2 милиона прегледа са били пренасрочени от началото на стачките, в т.ч. повече от 88 хил. миналия месец.

Младшият лекар (в здравната система на Обединеното кралство) е квалифициран практикуващ клиничен лекар, който се специализира (продължава обучението си) непосредствено след дипломирането си, като работи под надзора на старши специалист. Този период завършва със заемането на длъжността лекар-консултант, общопрактикуващ лекар или някаква друга длъжност на лекар-специалист или асоцииран специалист. За да станат общопрактикуващи лекари, младшите лекари може да имат до девет години трудов стаж в зависимост от специалността си или до пет години професионален опит в болнични условия.

Стачните действия на младшите лекари се провеждат в един от най-натоварените периоди от годината за финансираната от държавата Национална здравна служба, когато тя е изправена пред повишен натиск от зимни респираторни заболявания. Ръководството на NHS се опасява, че това ще доведе до фактическо спиране на рутинните услуги в някои райони.

Точно преди Коледа се проведе тридневна стачка, предшествана от поредица от спирания на работата в няколко сектора, предизвикани от високата инфлация и кризата с разходите за живот. Стачкуващите лекари казват, че заплатите им са намалели с една четвърт в реално изражение при сегашното правителство, което е на власт от 2010 г. През декември 2023 г. се проведоха безплодни преговори между правителството и Британската медицинска асоциация за повишение на ставките.

Десетки лекари прекратиха работа в болницата „Сейнт Томас“ и излязоха от другата страна на парламента на Обединеното кралство в Лондон през река Темза, призовавайки за по-добро финансиране на пренатоварената здравна служба. На някои от издигнатите от тях лозунги се четат посланията: „15 лири на час не е справедлива заплата за младши лекар“ и „Намаленото заплащане държи лекаря далеч“. Някои носят карта на Австралия, която рекламира условията в опит да привлече медицински персонал от Обединеното кралство.

„Много лекари се преместват в Австралия не само заради заплащането, но и защото балансът между работата и личния живот е по-добър“, коментира 28-годишен лекар, цитиран от Агенция „Франс Прес“. Според 23-годишния студент по медицина Шивани Ганеш „Други страни разбират, че лекарите не получават адекватно заплащане и предлагат много по-добри пакети“.

„Всеки от правителството все още може да дойде при нас днес с предложение и ако сметнем, че това предложение е надеждно и ако можем да възобновим преговорите и да надградим върху него, бихме могли да спрем нашите стачни действия до края на седмицата“, обяснява ситуацията д-р Вивек Триведи пред Би Би Си – обществената медия на Великобритания. Триведи е младши лекар и член на Британската медицинска асоциация (BMA). BMA обяви плановете за провеждане на ефективни стачни действия през декември след провал в преговорите с правителството.

Преди началото на стачката медицинският директор на NHS в Англия проф. сър Стивън Поуис каза, че NHS е изправена пред едно от най-трудните си начала на година от 1948 г. насам. В момента здравната система на Обединеното кралство отчита нарастващите нива на респираторни заболявания, като Covid и грип, в комбинация с нарасналата заболеваемост сред персонала. Лекарите консултанти (старши лекар) ще покриват дейностите, извършвани от младшите лекари по време на стачката. Те ще трябва да обезпечат спешните и неотложните грижи в родилните отделения и отделенията за интензивни грижи.

„Призовавам Комитета на младите лекари на BMA да отмени своите стачки и да се върне на масата за преговори, за да можем да намерим справедливо и разумно решение за прекратяване на стачките веднъж завинаги“, каза министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Виктория Аткинс. Тя предупреди, че последните стачки ще имат „сериозно въздействие“ върху пациентите в цялата страна.

През 2018 г. тогавашният министър-председател на Обединеното кралство Тереза Мей обяви, че NHS ще получава 3,4% увеличение на финансирането всяка година до 2024 г., което ще ѝ позволи да получава допълнителни £20 млрд. годишно в реално финансово изражение.

NHS е най-големият работодател в Европа, като един на всеки 25 възрастни в Англия работи за NHS. Към февруари 2023 г. в NHS England работят 1,4 милиона служители. С повече от повече от 330 хил. служител медицинският персонал представлява най-голям дял от работната сила на NHS, следван от клиничен помощен персонал с 290 хил., научен и технически персонал със 163 хил. и 133 хил. лекари.

През юни 2023 г. NHS обяви началото на изпълнението на своя неколкократно отложен дългосрочен план за работната сила, който предвижда обучението на повече лекари и медицински сестри и създаване на нови роли в рамките на здравната служба.

 

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук