15 C
Пловдив
четвъртък, октомври 24, 2024

АПИ тихомълком обяви мега поръчка за пътни ремонти в размер на 2.25 млрд. лв.

БСДД

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) тихомълком пусна милиардна поръчка за основни пътни ремонти, които да бъдат извършени през следващите четири години.

Изискванията за нея обаче са толкова високи, че вероятно могат да бъдат покрити само от малцина кандидати.

Кандидатите са длъжни да имат минимален общ оборот от над 500 млн. лвза последните три години, като поне половината трябва да е в сферата на новото строителтво или поддръжката на пътната мрежа. Това е максималният допустим праг по закон.

Вместо да следва досегашната практика и да обявява обществена поръчка за всеки един основен ремонт, сега АПИ за първи път прави рамково споразумение. Този подход беше силно критикуван в миналото, защото позволяваше да се правят големи преразходи извън предварителната финансова рамка, и се доплащаха от бюджетни излишъци.

АПИ ще търси да наеме до 3 фирми по 9 обособени позиции за основен ремонт на републикански пътища на територията на цялата страна.

Всяка от тях включва по три пътни области на страната – по около 2000 км. Прогнозната стойност на евентуалните ремонти е по 250 млн. лв. на позиция или общо 2,25 млрд. лв.

Обществената поръчка е обявена само три дни преди предсрочните парламентарни избори. Тя изглежда е задвижена от служебния кабинет, като изпълнението ѝ се финансира със средства от държавния бюджет, данни от регистъра на обществените поръчки.

Какви са новите правила?

Реализирането на търга ще се случва по нови правила. Страната вече е разделена на 9 района вместо на области. Към момента не са дадени обяснения защо е избран именно този подход.

Досега само една фирма сключваше договор за изпълнение на ремонтните дейности в конкретна област за няколко години. Сега обаче изпълнителите ще трябва да се състезават за дадена област.

Отделно, вместо да бъде избран един изпълнител, ще бъдат избирани трима. С тях АПИ ще подпише рамкови споразумения, с което на практика се отваря вратичка харченето на милиарди за пътищата да бъде засекретено.

Критериите за избор обаче също са изключително завишени, което реално ще направи подбор само из между шепа фирми. Изискването за 500 млн. лв. оборот директно изключва малките и средни фирми, тъй като може да бъде покрито само от най-големите в бранша.

Според „Капитал“ в класацията с кандидатите, отговярящи на условията, са само седем компании. Това са „Трейс груп холд“, „ГБС Инфраструктурно строителство“, „Хидрострой“, „Европейски пътища“, „Главболгарстрой“, „Евро строй кънстракшън“ и държавната „Автомагистрали“.

Поръчката е публикувана в специалния регистър на 23 октомври. За всяка от деветте обособени позиции е предвидена сума от от 250 млн. лв. без ДДС. Споразуменията ще се сключват за срок от 4 години или до „изчерпване на финансовия ресурс“.

Новото разделение е следното:

  • Обособена позиция 1 – Район 1: ОПУ Видин, ОПУ Враца, ОПУ Монтана с дължина от 1 872 км
  • Обособена позиция 2 – Район 2: ОПУ Благоевград, ОПУ Кюстендил, ОПУ Перник с дължина от 1 755 км
  • Обособена позиция 3 – Район 3: ОПУ Бургас, ОПУ Сливен, ОПУ Ямбол с дължина от 2 263 км
  • Обособена позиция 4 – Район 4: ОПУ Варна, ОПУ Добрич, ОПУ Шумен с дължина от 2 045 км
  • Обособена позиция 5 – Район 5: ОПУ Разград, ОПУ Русе, ОПУ Силистра, ОПУ Търговище с дължина от 2 031 км
  • Обособена позиция 6 – Район 6: ОПУ Плевен, ОПУ Велико Търново, ОПУ Габрово с дължина от 2 249 км
  • Обособена позиция 7 – Район 7: ОПУ Пазарджик, ОПУ Пловдив, ОПУ Смолян с дължина от 2 168 км
  • Обособена позиция 8 – Район 8: ОПУ Хасково, ОПУ Кърджали, ОПУ Стара Загора с дължина от 2 462 км
  • Обособена позиция 9 – Район 9: ОПУ Ловеч, ОПУ София с дължина от 2 063 км“

Срокът за подаване на офертите също е доста кратък. Той приключва на 20 ноември 2024 г. – по-малко от месец след обявяването на поръчката.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук