24 C
Пловдив
понеделник, октомври 14, 2024

Apple поправя грешка в iPhone, която показва палестинско знаме, когато някои хора напишат „Йерусалим“ ‘Jerusalem’

БСДД

Apple поправи грешка, която показваше емоджи с палестинско знаме, когато някои потребители търсеха думата „Йерусалим“ ‘Jerusalem’ в клавиатурата на емотикони.

Във вторник компанията се справи с грешката с най-новата бета версия на софтуера на iOS 17.5, само няколко дни след като каза, че работи по корекция.

Предишната актуализация на Apple беше представена на 21 март, но скорошното откриване на грешката разстрои някои потребители в социалните медии. В една публикация от 9 април в X, прегледана повече от 2,3 милиона пъти, потребител на iPhone попита дали Apple е знаела за грешката – и дали е била умишлена. Тогава Apple каза, че проблемът е грешка и не е кодиран умишлено в клавиатурата.

Но потребителят, който каза, че е евреин, предостави дълъг списък с други градове, които не показват флаг, когато бъдат въведени в полето за търсене на емотикони. Възможно е обаче технологията за машинно обучение на Apple да е определила предложените емотикони въз основа на анализиране на текстове от милиони потребители.

Историята на региона е сложна, а териториалните претенции към древния град са не по-малко. През 1967 г. Израел превзе Източен Ерусалим заедно с други региони и по-късно го анексира като част от Йерусалим, за да обедини града като негова столица – въпреки че голяма част от международната общност признава Източен Ерусалим за окупирана от Израел палестинска територия. От своя страна Израел смята Ерусалим за своя неделима столица. През 2017 г. американската администрация на президента Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел, обръщайки десетилетия на американска външна политика.

Така че предлагането на емотикони с палестинско знаме за заявката за търсене „Йерусалим“, особено когато Израел е във война с Хамас, добави напрежение на фона на дългогодишен спор.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук