4 C
Пловдив
вторник, декември 24, 2024

Бъдни вечер. 2 необичайни постни рецепти

Традицията повелява само постни ястия
Традицията повелява на Бъдни вечер да се поднасят само постни ястия. Стандарт ви предлага 2 рецепти с по-различни интерпретации на иначе традиционните постни лозови сарми и пълнени сушени червени чушки.

Лозови сарми с трахана

Продукти: 1 буркан лозови листа, 400 грама трахана, 1 глава лук, 1 чаена чаша маслини (почистени от костилките), 1 малка консерва доматена паста, 100 мл. зехтин, сол, пресен копър на вкус, черен пипер
Приготвяне: Запържвате нарязания на ситно лук в зехтина. Добавете доматената паста, траханата,  маслините черния пипер и копъра и разбъркайте добре. Свийте малки и стегнати сармички. Подредете в тенджера и ги залейте с вода докато се покрият целите без да плуват във водата. Сварете на тих огън до готовност.

 

Пълнени сушени чушки с булгур и орехи

Продукти: 7 сушени чушки, 1 голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 1 голям морков, 1 ч.ч. булгур (средна големина), 1/2 ч.ч. орехи, 2 шепи стафиди, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, 1 ч.л. чубрица, сол, зехтин
Приготвяне: Почистете булгура и го накиснете във вряла вода за 20 минути, в съотношение 2:1 (2 вода към 1 булгур). Потупайте чушките да паднат семената и ги накиснете в гореща вода за 20 минути, за да омекнат.
Обелете и нарежете на ситно една глава лук, 2 скилидки чесън и настържете моркова.
В тенджера задушете на силен огън лука, заедно с чесъна в малко зехтин и вода. Когато поомекнат добавете настъргания морков. Сложете стафидите, смлените на по-едро орехи, подправките и бъркайте непрекъснато. Накрая добавете и добре изцедения булгур. Разбъркайте . Отцедете чушките. Напълнете ги с плънката. Подредете ги в малка йена или тавичка. Полейте със зехтин и залейте с 1 ч.ч. подсолена вода. Печете на 200 градуса за 10-15 минути. Не бива да изгарят отгоре.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук