13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

България се радва на повече туристи през 2024 г. в сравнение с предни години

България бележи ръст в броя на туристите, решили да посетят страната през 2024 г. Това сочи проучване, което подчертава, че през тази година у нас са дошли с 29% повече чужденци в сравнение с 2019 г.

Страни като нашата, които по принцип не са сред най-популярните дестинации сред хората, решили да заминат на почивка, се радват на успех през 2024 г. Главна причина за това са доброто време и евтините услуги. Въпреки това, страните в Средиземноморието и Южна Европа продължават да бъдат сред най-предпочитаните.

Това сочи последното издание на тримесечния доклад „Тенденции и перспективи в европейския туризъм“, публикуван днес от Европейската комисия по пътуванията (ЕКП). Докладът проследява представянето на европейския туризъм през второто тримесечие на 2024 г., като предоставя изчерпателен анализ на най-новите тенденции в туризма и макроикономическото развитие на региона.

Според доклада туристическата индустрия в Европа продължава да се възстановява. Броят на пристигналите чужденци и на нощувките надхвърли тези за 2019 г., отразявайки годишно увеличение от съответно 12% и 10%. Растежът е стимулиран от стабилните вътрешнорегионални пътувания, идващи от Германия, Франция, Италия и Нидерландия.

Коментирайки публикуването на доклада, Мигел Санс, председателят на ETC, заяви: „Окуражаващо е да се види нарастващата диверсификация на европейския туристически пейзаж през това тримесечие. Това е от полза както за нововъзникващите дестинации, така и за утвърдените горещи точки, които потенциално могат да се сблъскат с пренаселеност. Освен това увеличаването на броя на туристите в по-слабо познати райони ще помогне на малките предприятия, които все още се възстановяват от пандемията или се борят с нарастващите оперативни разходи поради настоящата икономическа ситуация. Приветстваме по-балансираното разпределение на туризма в Европа, което допринася за нарастващата устойчивост на нашата индустрия.“

Утвърдените и нововъзникващите южноевропейски дестинации запазват привлекателността си. Данните от началото на годината показват, че както традиционните, така и нетрадиционните южноевропейски и средиземноморски дестинации продължават да бъдат най-популярният избор за туристите в Европа. Забележително увеличение на броя на пристиганията в сравнение с нивата от 2019 г. е регистрирано в по-малко известни дестинации като Сърбия, в която увеличението е с 40%, и България, с увеличение от 29%. Отдавнашни фаворити, сред които Малта, Португалия и Турция също бележат ръст.

Скандинавските страни също са все по-привлекателни за туристите. Чуждестранните нощувки са се увеличили в Дания с 38%, Норвегия с 18% и Швеция с 9%. Това показва нарастващ успех извън Южна Европа и в дестинации, които са относително по-скъпи.

Обратно, Балтийският регион продължава да изпитва затруднения. Латвия, Естония и Литва все още отчитат спад на чужденците.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук