21 C
Пловдив
понеделник, април 21, 2025

Българската храна е на заден план, а родното земеделие изнемогва

„Ние нямаме култура на потребители, не търсим българското“, заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания при БАН в интервю за Bulgaria ON AIR. Според него огромни количества замразено месо се внасят у нас, докато качествената българска продукция остава недооценена.

Повод за коментара му е инициативата на министъра на земеделието, който предложи на търговските вериги да обявят 22 основни продукта за задължително български и да намалят надценките като жест на солидарност към обществото. „Това беше една много скромна инициатива. Министърът не наложи нищо, само призова“, подчерта доц. Боюклиев. Въпреки това, голяма част от веригите продължават да залагат на вносни храни – дори яйцата и месото рядко са с български произход.

Замразено агнешко от Нова Зеландия

„Внесохме колосални количества замразено агнешко месо от Нова Зеландия. Размразяването е сложен процес и се прави с химикали“, предупреди икономистът. По думите му, цената на истинско българско агнешко не може да падне под 25-28 лв. за килограм. „Няма как да е по-евтино от 10 лв./кг. – само заколването и почистването го оскъпяват до 24 лв.“, поясни той.

Проблеми на пазара и фалшиви производители

Доц. Боюклиев постави под съмнение автентичността на някои търговци на общинските пазари: „Уж са земеделски производители, а продават банани. Няма как да стоиш цяла година на сергия. Ако имаш 10 декара домати, ще продадеш 20 тона, не повече“.

Срещу „икономическия фашизъм“

Според него създаването на единна браншова камара не е решение, а форма на икономическа диктатура. Вместо това предложи реално сдружаване на малките производители, без да се обединяват с „мошеници“. „Местната власт трябва да прояви солидарност, да гарантира присъствие на свежи български продукти на пазарите. Хотелиерите и ресторантьорите също да купуват местна продукция, а не само от борсите“, настоя той.

Скандалът „Капитан Андреево“ и последиците

„Всички, които участваха в разкриването на далаверите на Капитан Андреево, бяха уволнени. После дойде министър, който възстанови старото положение“, каза още доц. Боюклиев. По думите му, храната влиза свободно през границата и отива директно на борсата в Пловдив.

Безпочвено земеделие и липса на информация

Той алармира и за липсата на яснота относно произхода на безпочвените зеленчуци, които все по-често се внасят у нас. „Земеделието е фабрика на открито. Ще имаме проблеми с черешите, ябълките, прасковите, кайсиите. Задръстиха ни с вносни плодове и ще бъде трудно да намерим български“, предупреди в заключение доц. Огнян Боюклиев.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук