11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Българския фармацевтичен съюз: Само глоба за незаконна търговия с лекарства в интернет

БСДД

Сайтът за незаконна търговия с лекарства, който нашият екип разкри миналата седмица, продължава да работи. А нашата проверка показа, че фармацевтът, който консултира потребителите в този сайт не фигурира в регистрите на Българския фармацевтичен съюз.

Този случай отново стана повод от съсловната организация да поискат криминализиране на нереглементираната продажба на лекарства. Оказва се, че в момента единственото наказание, предвидено за това е глоба. Но в този случай дори и тя не е наложена.

Освен много лекарства, които по закон се продават само с рецепта във физическа аптека сайтът предлага и консултация със специалист фармацевт, който се представя като Иван Кирилов.

Сайтът заблуждава потребителите, че е онлайн аптека.

„Там се показва заблуждаваща информация, че сайтът регистриран в Агенцията по лекарствата, при което се визуализира разрешение за търговец с медицински изделия“, добави главният секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Онлайн измамниците разчитат на хора, които искат да получат много на ниска цена, но често евтиното излиза скъпо. При пазаруването от съмнителни сайтове личните данни на потребителите не са защитени.

А неаргументираната търговия с лекарства в интернет върви от 2015-та година. От тогава фармацевтичният съюз не спира да сигнализира властите.

„Съществен напредък в борбата с контрабандата, така да го наречем с лекарствени продукти, де факто не е постигнат“, отбеляза магистър-фармацевт Светослав Крумов – главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

В началото на годината от фармацевтичния съюз си купили турски лекарства от магазин за хранителни стоки в Родопите.

„Той не попада под обсега на търговията с лекарства, тъй като не е регистрирана аптека“, каза магистър-фармацевт Светослав Крумов – главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Проблемът според фармацевтите е, че незаконната търговия според законодателството ни е административно нарушение. Наказанието е глоба, но ефективен контрол на продажбите в интернет на практика няма.

„Това трябва да бъде криминално престъпление тоест, то трябва да бъде преследвано по Наказателния кодекс, защото е опасно и вредно за живота на гражданите“, беше категоричен магистър-фармацевт Светослав Крумов – главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Агенцията по лекарствата е уведомила отдела за киберпрестъпления в МВР за незаконната дейност на сайта.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук