Най-скъпата подправка в света – шафранът – вече се произвежда и у нас, а България постепенно се утвърждава сред водещите страни в Европа по качество на добива.
В ямболското село Ботево семейство Сивкови от три години развиват собствено насаждение в двора си. Най-ценната част на растението са деликатните стигми, които се отделят на ръка от всеки цвят. У нас един грам сух шафран достига цена между 30 и 35 лева.
Макар Иран да е световният лидер в производството на подправката, българската плодородна почва се оказва отлична за култивирането ѝ.
„Шафранът се развива от луковица, която с времето се размножава подобно на чесъна. Засаждането изисква точни разстояния и прецизност“, разказват пред bTV Диана и Пламен Сивкови.
Двамата са дългогодишни пчелари, но преди пет години решават да експериментират с отглеждането на шафран. Започват с любопитство и много четене онлайн, а днес вече са сред малкото производители у нас. Засаждането е в края на лятото, а цъфтежът – през октомври. Брането е изцяло ръчно – за един грам суха продукция са нужни поне 200 цвята.
„Самото растение не е трудно за гледане, но добиването е изключително трудоемко. От декар излизат около килограм сух шафран“, обяснява Пламен.
Т.нар. „червено злато“ се цени не само като подправка, но и заради лечебните си свойства – действа антиоксидантно, подпомага зрението, храносмилането и редуцира стреса.
Семейство Сивкови вече предлагат и изделия с добавен шафран – мед и чай.
„Добавяме подправката към меда, разбиваме го и го оставяме да престои около месец, за да освободи всички полезни вещества. Заради силния вкус дневната доза е не повече от една лъжичка“, казва Диана. Чай от шафран, според нея, укрепва имунитета и предпазва от настинки.
Въпреки доказаното качество на българския продукт, той почти не стига до чуждите пазари. Държавна подкрепа за производителите все още липсва, което затруднява разширяването на сектора.