Повишение на цената на месото в момента няма, казват търговци.
Сравнително висок остава делът на свинската месо от България, което се продава в хранителните магазини у нас. Но води ли това до по-висока цена на хранителния продукт и как се отнасят потребители и търговци към промените в стойността?
40% от свинското месо в търговската мрежа у нас е българско. Данните са на Асоциацията на свиневъдите в България. А дни преди празниците не се очаква повишение на цената на месото
Въпреки повишената изкупна цена на живите животните, все още няма ръст на цената на месото в магазините. Търговците на дребно обаче уточниха, че дори да има повишение, то ще е без предупреждение и те самите ще го разберат в последния момент, когато бъде доставено в магазините им с нови цени.
Така, че по традиция преди празниците, когато и търсенето става по-голямо, се очаква много от доставчиците да вдигат цените. Дори тогава обаче, хората не са склонни да се лишат от основен продукт като месото, особено по празниците.
Напоследък се увеличава родната продукция в магазините. И към момента 40 на сто от месото, което купуваме е българско. Все по-малко хора обаче, залагат на домашното производство. В близкото село Трилистник например, от 350 домакинства, само 5 отглеждат прасета. Причината е чумата по свинете, заради която преди близо 4 години бяха унищожени стотици животни. Така се оказва, че дори хората от селата разчитат основно на магазинната мрежа, за да се снабдят с месо.
В търговската мрежа в Пловдив търсенето на месо все още е слабо. Голямо пазаруване за празничната трапеза търговците очакват последната седмица преди Коледа. Традиционно, много хора предпочитат местни храни за празника.
Повишение на цената на месото в момента няма, казват търговци. Ако обаче има – това няма да откаже хората да си купят месо за Коледа.
„От доста време цената е една и съща и такава тенденция не се очаква засега. Специално на свинското месо не съм забелязала да има повишение. По-скоро на захарни продукти, пакетажи и така“, обяснява Латинка Петрова – управител на магазин
От Асоциацията на свиневъдите в България заявиха, че през последния месец цената на изкупната цена на живите животни се е покачила с 4 на сто. Надяват се това да не доведе до спекула по веригата до крайния потребител.
„Очакването е, че това не би трябвало да доведе до някакви промени в крайните цени за потребителите, но това зависи от всички други по веригата, свързани с логистиката, търговията и т.н.“, каза Димитър Михайлов – изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите.
Свиневъдните ферми в България са 85. Собствениците им са притеснени, защото заради чумата по овцете, техният сектор също е застрашен.
Въпреки увеличение с 4% на изкупната цена на живите животни. Проверка БНТ в Пловдив показа, че хората няма да се откажат от месо на празничната трапеза, дори и при ръст на цената.