13 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Белащица отбеляза 146-тата годишнина от освобождението на селото от Османско иго

Кметство с. Белащица съвместно с НЧ ‘ Просвета 1929 г.“ село Белащица организираха поклонение пред пометника на загиналите наши и чужди воини за свободата на селото през 1878 година.

Пред паметника на загиналите наши и чужди воини бяха поставени венци и цветя. Отдадена бе почита с едноминутно мълчание.

„Всеки човек е наследник на миналото на своите деди. Каквото и да е то, то трябва да се знае и да се предава от поколение на поколение. Времето минава, поколенията неусетно се сменят , спомените оредяват и изчезват, остава само написаното“. Това завещава на Белащенци покойният подполковник г- н Пейчо Пейчев.

След тържествено поднасяне на цветя залата на НЧ “ Просвета“, се пренесе в миналото , което е окървавено от петвековното турско робство, но и е родило славни велики герои.
Гости на празника бяха сдружение „Памет и бъдеще“, които преведоха присъстващите през годините на падане на родината под османско владичество и Руско-турската освободителна война, разказаха за сраженията, които са се разиграли при освобождението на Белащица. Показаха военни униформи на руски войници, български опълченци, хайдути и четници.
Учените с интерес разгледаха автентичните оръжия, използвани в битките и се потопиха в героичния дух от стари времена.
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук