11 C
Пловдив
петък, октомври 18, 2024

Близки на убития от пиян шофьор Филип излизат на протест

БСДД

Близки на убития на пешеходна пътека в София Филип излизат на протест. Повод е първото дело срещу обвиняемия за убийството на младежа, което ще се гледа в Съдебната палата в столицата по-късно през деня.

Припомняме, че водачът е шофирал с 2,2 промила алкохол в кръвта, карал е с превишена скорост и не е спрял на пешеходна пътека във фаталната нощ на 2 септември миналата година.

Роднините ще бъдат подкрепени и от фондация „Ангелите на пътя“, които вчера имаха среща в парламента, за да се преборят за по-бързи автоекспертизи след катастрофи. След заседанието близки на загиналото момче ще поставят цветя на мястото, където беше убит Филип на ул. „Ген. Гурко“ и „Шишман“ и ще пуснат бели гълъби.

„Организираме протеста днес, за да покажем още веднъж на обществото да не бъде безучастно към нашите деца, те не са просто статистика – децата и хората, които са загинали по пътищата, на пешеходни пътеки. Те имаха лица, имена, те имаха мечти. И да се замисли обществото какво се причинява с употребата на алкохол, с шофирането с висока скорост. Да внимават и да се замислят“, каза през сълзи майката на Филип Николина Петкова.

„Днес е първото дело за убийството на Филип. Първото, защото, дори след като пиян и каращ с тройно над позволената скорост убие дете на пешеходна пътека пред свидетели, на българските институции има трябват години и безброй дела и експертизи, за да докажат очевидното! И за да дадат накрая на убиеца условна или минимална ефективна присъда!
Наивно си помислих, че след това поредно убийство, този път в центъра на София, дълбоко заспалата гражданска съвест на столичани ще се посъбуди за нещо повече от един-два протеста, но уви, няма шанс!“, заяви Нинелла Върбанова от фондация „Ангели на пътя“
БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук