По данни на Министерството на земеделието и храните, през първата половина на годината в България са консумирани близо 6000 тона имитиращо сирене. Най-големи количества са произведени през март и юни. Въпреки това се наблюдава спад в производството на тези продукти спрямо същия период на миналата година, когато са продадени 6391 тона.
Как се разпознава фалшивото сирене?
Имитиращите продукти, които съдържат растителни мазнини, често се предлагат в ресторанти, хотели и баничарници. Поради поскъпването на палмовите мазнини, някои производители ги заместват с по-голямо водно съдържание, добавяйки гума или влагозадържащи вещества. В този случай продуктът не се класифицира като имитиращ, но високото съдържание на вода трябва да бъде отбелязано на етикета. За цялата минала година потребителите са консумирали почти 13 000 тона сирене с растителни мазнини.
Тенденции в млекопроизводството
Производството на истинско краве сирене също намалява, като за първото полугодие на тази година са произведени малко над 36 000 тона, което е с 320 тона по-малко от същия период през 2024 г. По-значително е намалението при сирената от овче, биволско и козе мляко – от 8815 тона на 4789 тона.
Въпреки това, има и положителни тенденции:
- Добитото прясно мляко се увеличава, достигайки близо 370 милиона литра.
- Производството на пакетирано прясно мляко също расте, като за първите шест месеца на годината са произведени 46 070 тона, спрямо 30 000 тона за същия период на миналата година.