26 C
Пловдив
петък, октомври 4, 2024

Борци срещу кариерата край Горнослав със съмнение, че някой снася личните им данни до „Запрянови-03“

Учредителите на местен инициативен комитет /МИК/ в Горнослав, който се бори срещу реализацията на кариера за добив на инертни материали в региона, са разтревожени от възможен теч на лични данни. Съмненията им са, че имената и адресите им, предоставени до местната администрация при регистрацията на МИК, са били известени незаконно на фирмата „Запрянови-03“. Именно дружеството на Вакрил Запрянов и сина му Георги е възложител на инвестиционното предложение за експлоатация на находището край селата Горнослав, Добростан и Червен.

Припомняме, че Георги Запрянов бе водач на листата за общински съветници при местните избори от 2023г. през БДС „Радикали“. Той обаче не стана член на групата в настоящия състав на местния парламент. Влезе трерият в листата им Иван Иванов, който бе избран и за председател на Общинския съвет.

 

 

 

 

 

 

 


Какво събуди съмненията им?

На 12 януари трима от организаторите на протестите срещу кариерата внасят документи за учредяване на МИК към Община Асеновград и Общински съвет-Асеновград. Целта е провеждане на обществено събрание на жителите на Горнослав , където да се гледа въпроса дали населението е съгласно с осъществяването на инвестицията на „Запрянови-03“.

При входирането на молбата до местната администрация са предоставени трите имена, ЕГН и адреси по лична карта на трите жени, които основават и движат дейността на комитета.

Няколко дни по-късно, в интервю пред пловдивска медия Вакрил Запрянов заявява следното:

Мисля, че живеем в правова държава и законите са задължителни за всички. Аз самия живея и имам къща в Горнослав. От местни хора до сега не съм получил възражение. Обжалвания се правят само от външни хора. В момента въпросният инициативен комитет е от три жени – едната от Стара Загора, втората от Труд, третата от Пловдив и хора от неправителствени организации, които обслужват чужди интереси“.

Цитирането на адреси, на които учредителите се водят по лична карта, ги смутило:

До този момент никъде не е ставало ба въпрос къде сме родени. Всички ние имаме имоти в Горнослав, които ползваме, и сме регистрирани в селото по настоящ адрес. Няколко по-рано обаче се случи внасянето на молбата ни до общината и ОбС-Асеновград, което ни кара да мислим, че там е съдействано. Вероятно някой е предоставил на Вакрил Запрянов подробна информация – които сме ние, които искаме неговата инвестиция да не се случи. Той знае имената ни от всичките протести, които сме организирали, но не и други наши лични данни“, заяви Катерина Фратева.

Тя е подала сигнал до деловодството на Община Асеновград с искане да бъде назначена проверка по случая – предоставя ли някой конфиденциална информация за членове на МИК-Горнослав до „Запрянови-03“.

Вакрил Запрянов: Това са опити за шиканиране!

Потърсихме за коментар и управителят на дружеството възложител Вакрил Запрянов, който отрече някой от местната администрация да му е съдействал за подобна информация.

„Те самите си си публикуват имената в сайтове и групи, където разпространяват информация за протести и тъй нататък. Хората си ги знаят. Същите неща ги пускат и до съда, където искат да влязат като страна по делото (бел.ав. Делото на „Запрянови-03“ срещу РИОСВ). Това се прави с цел да шиканират и съдебния процес. Не им знам регистрациите по лични карти, няма откъде да им ги знам. Нито ме и интересува. Не съм казвал адресите им, казал съм откъде са – Пловдив, Стара Загора и Труд. В интервюто казва, че няма нито един човек от Горнослав, който да възразява срещу кариерата. Те не са от от селото“, заяви Вакрил Запрянов.

По думите му дейността на местния инициативен комитет и членовете му е обвързан не с защитаване на природата, а с преследване на лични интереси.

Те са сдружения, НПО, фондации. Търсят далавера с евросредства. Няма един човек от селото, който да има против. Вече над 10 години движа тази процедура пред всички компетентни институции, и съм се съобразявал с тях. А тези хора се чудят какво да направят, да минат по заобиколен начин“, коментира Запрянов и заяви, че според него част от противниците на кариерата всъщност имат инвеститорски интерес за терени в близост до концесионната площ.


Медията ни се свърза с пресцентъра на Общината, откъдето заявиха, че рано тази сутрин (бел.ав. 22.01.2024г.) сигналът е бил обработен и е започнала вътрешна проверка по случая.

Секретар на Общинския съвет пък коментира пред TrafficNews, че те не са били сезирани по случая. По тази причина не е била инициирана проверка по повод съмненията на учредителите.

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук