31 C
Пловдив
четвъртък, юни 19, 2025

Боровинките: Вкусен съюзник в борбата с високото кръвно налягане

Ако търсите лесен и естествен начин да подкрепите здравето на сърцето си, добавянето на боровинки към ежедневното меню може да бъде повече от добро решение. Според експерти в областта на кардиологията и диетологията, тези малки плодове притежават впечатляващи свойства, които спомагат за отпускане на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане.

Силата на боровинките се крие в съдържащите се в тях антоцианини — мощни антиоксиданти с изразено противовъзпалително действие. Именно те подпомагат по-добрата функция на ендотела (вътрешния слой на кръвоносните съдове), което води до разширяване на съдовете и подобрен контрол върху артериалното налягане. Това обяснява д-р Чен-Хан Чен — кардиолог и директор на програмата „Структурно сърце“ към медицинския център „Мемориал Кеър Садълбек“.

Научните данни също подкрепят това твърдение. Изследване, публикувано през 2019 г. в The Journals of Gerontology, показва, че ежедневната консумация на боровинки може да намали систоличното кръвно налягане с около 5 mmHg — промяна, която има съществено значение за превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

Според диетолога Софи Ловър, антоцианините също така стимулират производството на азотен оксид, който подобрява кръвообращението и намалява сковаността на артериите — фактор, свързан с повишен сърдечно-съдов риск.

Но ползите от боровинките не спират дотук. Освен че спомагат за контрол на кръвното налягане, те също така:

  • Намаляват възпалителните процеси в организма;

  • Подпомагат борбата с оксидативния стрес;

  • Забавят процесите на стареене;

  • Поддържат паметта и мозъчната функция;

  • Осигуряват важни витамини като витамин C и витамин K.

Колко боровинки е добре да консумирате?

Кардиологът д-р Чен препоръчва по две порции плодове дневно — еквивалент на около две чаши. Диетологът Ловър посочва, че дори една чаша боровинки дневно е отлично начало за всеки, който иска да намали кръвното си налягане по естествен път.

За още по-добри резултати специалистите съветват да се предпочитат диворастящи боровинки пред култивираните. Те съдържат:

  • Над два пъти повече антиоксиданти;

  • 33% повече антоцианини;

  • 72% повече фибри, които подпомагат храносмилането и общото здраве.

И други плодове помагат

Макар боровинките да са „звездите“ в борбата срещу високото кръвно, не са единствените. Храни, богати на антоцианини и флавоноиди, също имат благоприятен ефект:

  • Ягоди, къпини, малини;

  • Цитрусови плодове като портокали и лимони;

  • Богати на калий храни като банани, киви, дини, сушени кайсии, спанак, леща и сладки картофи.


⚠️ Важно: Информацията в тази статия има информативен характер и не заменя консултация с лекар или индивидуален здравословен режим. Не използвайте материала за самолечение или за промяна на вече назначено лечение.

pin.newspoint.bg
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук