17 C
Пловдив
петък, октомври 11, 2024

Бургас започна да строи детската болница, приема лекари от цялата страна

Кметът Николов: Имаме подкрепата на  общините от Югоизточния регион

В Бургас започна строителството на детската болница „Света Анастасия“ – един от най-мащабните проекти на местната власт. След десетки процедури, отнели повече от 2 години, преди броени дни започна същинското строителство.

За тази важна стъпка пръв съобщи кметът Димитър Николов на страницата си във фейсбук.

„Важен ден! Започна същинската част по
строителството на детската болница,

след като бяха преместени подземните комуникации. Виждате полагането на подложен бетон, след това започва изграждането на армировка за основите!

Напредваме и с програмите за привличане на специалисти и за радост, интересът е голям!“, написа Николов.

Той допълни, че проектът има подкрепата на общините от Югоизточния регион за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца.

Става дума за регионална концепция, по която община Бургас e водещ партньор. Тя успешно премина етапа на оценка на административно съответствие и допустимост по Приоритет 2 на Програма „Развитие на регионите“, разясниха от общинската администрация.

Проектната идея обединява 17 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училище, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерството на здравеопазването – за използване на техния потенциал и ресурси за създаване на нов модел за интегрирана здравна грижа за децата от Югоизточния регион.

По предварителни изчисления става дума за над 220 хил. непълнолетни жители на региона, които ще ползват услугите на новата детска болница „Света Анастасия“. Тя ще се намира непосредствено зад УМБАЛ – Бургас, и ще осигурява денонощна педиатрична помощ.

Осеметажната сграда ще разполага със 123 легла, а в интензивното отделение са предвидени още 10.
„Света Анастасия“ е замислена като болница от нов тип, в която и лечението, и отношението към пациента ще са различни.

Деца и родители ще разчитат на помощта на медици от 17 специалности, за които досега често им се налагаше да пътуват до други градове и най-вече до София. Едновременно с това новото лечебно заведение като

част от Европейската мрежа на детските болници ще развива Център за редки болести

и генетична лаборатория.

„Когато болницата заработи, няма да се чудите къде да заведете детето си през нощта и какво трябва да направите. Ще можете да попитате дежурните в колцентъра и ако се налага то да бъде прието, спешният център на детската болница ще бъде отворен 24 часа 7 дни в седмицата“, коментира Димитър Николов.

Очаква се болницата

да привлече на работа между 500  и 700 души

медицински и немедицински персонал. Идеята е, докато се строи сградата, да бъде създаден екип, който да направи ефективно лечебно заведение.

Общината има готовност да подпомогне работещите в болницата с изграждане на общински жилища и създаване на детска градина с удължено работно време.

Източник:24часа

Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук