14 C
Пловдив
сряда, октомври 16, 2024

Чрез вноски за пенсия, точат банкови сметки

БСДД

За нова измама в интернет, чрез която се опитват да източват банкови сметки, предупредиха от НАП. Измамниците използват вноските за пенсия, за да заразят компютрите на хората с вирус, който може да открадне лична и банкова информация.

Фалшиви имейли за грешка при изчисляването на осигурителната вноска за пенсия се разпространяват от името на Националната агенция за приходи в интернет, съобщиха от НАП. Към писмото е приложен “чек за надплатени пенсионни и осигурителни вноски” с текст, който приканва да се кликне върху линк, за да бъдат възстановени надвнесените суми. Този линк съдържа зловреден код и при отварянето му, компютърът на получателя може да бъде заразен с вирус, който да открадне лични и финансови данни, предупредиха от приходната агенция.

Като подател на фалшивото електронно писмо е посочен директорът на дирекция “Бюджет и финанси” в НАП. Приходната агенция не е изпращала имейли с подобно съдържание до потребителите. От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на “фишинг” атака, чрез която се цели опит за кражба на лична информация в интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.

Фишингът (на английски: phishing – от нарочно промененото fishing – риболов) представлява опит за измама, умишлена заблуда, който цели да подлъже потребителите да разкрият лична или финансова информация. Извършителят изпраща електронните съобщения с чужда самоличност, като се представя от името на държавни, банкови институции и други. Ако опитът за измама успее и потребителят предостави доброволно исканата информация, впоследствие тези данни могат да се използват за измама и източване на банкови сметки.

Новата измама, при която използват името на НАП, вероятно е от хора в чужбина, тъй като е използван доста лош превод на измамния имейл от английски на български. Въпреки че е използвано името на НАП, в измамния текст е написано, че надвнесените осигуровки ще бъдат върнати от “Национална застрахователна компания”, която е на адреса на централата на НАП в София. Такава институция в България няма, а е лош превод от английски на Национален осигурителен институт. Освен това във фалшивите мейли пише, че ще бъде изпратен чек за надвнесени осигуровки, каквато практика в България няма. Това са малка част от признаците, по които човек може да разбере, че става въпрос за измама.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук