Традиционно за Великден цената на агнешкото месо е важен фактор за българските домакинства, но месец преди празника все още няма яснота относно нея. Според овцевъдите цената трябва да бъде сходна с миналогодишната, но на пазара продължава да има голяма спекулация.
Ако в фермите килограм агнешко месо излиза на цена от 10-12 лева за живо тегло, то в магазините тази цена би трябвало да бъде около 20 лева. Въпреки това, опасенията са, че цената може да се повиши заради спекулативни търговци, а потребителите ще усетят разликата в цената.
Особено притеснение за родните овцевъди буди възможността за внос на агнешко месо от Румъния, което може да залье пазара. Овцевъдите подчертават, че въпреки наличието на вносно месо, качеството на родното агнешко ще остане по-добро, но това може да доведе до подбиване на цената и затрудняване на българските фермери.
Във Врачанско, в село Рогозен, Ивайло Любенов управлява ферма с 320 овце, като заедно с баща си отглеждат и над 600 агнета. Той предвижда, че цената на агнешкото месо тази година ще бъде около миналогодишната, но не е изключено да се увеличи заради разликите между цената на фермерите и магазините. Според него, най-голяма печалба отива при търговците, а не при самите производители, и това може да се регулира само с помощта на държавата.