8 C
Пловдив
петък, октомври 25, 2024

Цената на черешите пада, няма кой да бере

БСДД

Започна кампанията по брането и изкупуването на череши в община Кюстендил.

Очаква се тази година реколтата да бъде добра, но въпреки това производителите са изправени пред редица проблеми. Ниските изкупни цени и липсата на берачи са сред основните, разказва репортаж на БНТ.

Кирил Димитров отглежда 100 декара череши. Оплаква се, че тази година няма продукция от ранните сортове – заради дъждовете от последния месец, плодовете са се напукали и са се скапали още на дървото. Очаква обаче добри добиви от друг, по-късен сорт. Качеството на реколтата тази година е много добро. Размерът на черешите, които се берат в момента, е около 22 милиметра.

„Повече са черешите. Е виж, виждаш ги какви са. Ето ги, това е красота. Да седнеш отдолу под черешата и береш. А аз бера и рева“, коментира Цветанка Манзурова – работник. И тук възниква проблемът – трудно се намират работници. „За сега съм пазарил от Сливен около 15 човека, от Дупница също 10-15 и с тях каквото свършим, това ще бъде“, обясни Кирил Димитров – черешопроизводител.

„А и не искат и да работят. Дойдат и наберат по 2 касетки и приключват. Казват – „Заминаваме си.“ И това е“, отбеляза Цветанка Манзурова – работник. „Освен това цените, които искат за брането са много високи – от 70 стотинки до 1 лев, което прави просто непродаваема продукцията. Защото ние 1 лев като дадем за бране и 1 лев за другите дейности като пръскане, торове, препарати и тогава трябва да ги продаваме 3 лв, за да имаме покритие.

А никъде не ги купуват 3 лв.“, разказа Кирил Димитров – черешопроизводител. Изкупната цена на черешите в момента е около 1,50 лв. за килограм, което е крайно неизгодно за производителите. „Последните години никога не сме излизали на печалба, а със субсидиите отиваме зорлем да покрием разходите, които сме направили. Ето сега аз трябваше да пръскам още един път, скъпи са препаратите за биологично производство и като икономисам тия средства некакси по-малко разходи ще направя. И това ми е целта“, допълва Кирил Димитров – черешопроизводител. В помощ на производителите от Кюстендил да продадат и опазят черешите, полиция и община предприемат различни мерки.

„Кампанията ще бъде охранявана от полиция, от жандармерия, за която сме много благодарни на органите на МВР, като жандармерията ще се включи след 9-ти, защото сега е заета с провеждането на изборите“, заяви Огнян Атанасов – кмет на Кюстендил. Отново ще може да се практикува и така нареченият „черешов туризъм“ – в определени масиви, всеки, който желае ще може сам да си набере череши, като за килограм ще заплати символична сума.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук