През зимата цените на местните зеленчуци традиционно се покачват. В Пловдив цената на розовите домати вече достигна рекордните 8 лева за килограм, като търговци прогнозират допълнително увеличение преди празниците. Потребителите често коментират, че зеленчуците вече се изравняват по стойност с месото.
Земеделски производители обаче твърдят, че повечето от тези домати не са български. Според тях около 90% от стоката на пазара в момента е вносна.
„Тази цена е абсурдна. Колко хора могат да си позволят домати за 7-8 лева?”, споделя клиент.
Местният земеделец Иван Кабуров от Мало Конаре събира последните домати от тазгодишната реколта, които продава на едро за 2.50 лв. за килограм. „Нека потребителите сами преценят колко голяма е надценката, която се добавя по веригата до пазара,” коментира той.
През следващите два месеца оранжерията му ще остане празна, защото високите разходи за енергия правят производството неефективно. Той добавя, че повечето производители тази зима няма да сеят заради цените на енергийните източници. „Отоплявам с пелети, но колеги използват газ. Всичко е скъпо, а държавната политика към зеленчукопроизводителите е несигурна,” казва Кабуров.
Заради временното спиране на производството, той ще трябва да освободи около 30-40 работници до началото на декември, които отново ще бъдат наети чак през февруари.
Кабуров смята, че премахването на ДДС върху плодовете и зеленчуците може да намали нерегламентирания внос от съседни и трети страни, което ще е в полза както на производителите, така и на потребителите.