7 C
Пловдив
вторник, октомври 15, 2024

Цената на маслото скочи с 83% за година

БСДД

Цените на маслото скочиха рязко през последните месеци, достигайки рекордни нива в цяла Европа – тревожна новина за пекарите, които вече усилено се подготвят за Коледа. За тенденцията сочат последните данни на Европейската комисия.

На фона на наближаващите празници бизнесът с производство на сладкиши е изправен пред високите цени на шоколада и захарта. Сега маслото се очертава като поредния скъп продукт, който прави оцеляването на малките пекарни сериозно предизвикателство и неизбежно удря по джоба на крайния потребител.

“Докато големите хранителни компании са покрили голяма част от доставките си на масло, преди да започнат да произвеждат коледни сладкиши, въздействието върху малките производители ще е сериозно, тъй като те няма да могат да избегнат продължаващото покачване на цените”, заяви Пол Боавен, директор на Френската федерация на пекарите и сладкишите.

Анализатори са категорични: силното търсене на масло, ограничените му запаси и предпочитанията на млекопреработвателите да използват повече мляко за най-печелившите продукти като сиренето са довели до скока на цените.

На световните пазари до 29 септември европейското масло се търгуваше при рекордните 8706 долара за метричен тон. Това е ръст от 83% на годишна база, показват последните официални данни на Европейската комисия.

За година скокът на цените при маслото се е усетил сериозно също в Австралия и Нова Зеландия, а през лятото достигнаха нови върхове.

Производството на мляко намаля миналата година в повечето части на света, включително Европа и САЩ. Усети се дори в Нова Зеландия – най-големият износител на мляко и масло в света. Негативната тенденция се дължи на ниските цени и високите разходи за фураж, които обезсърчиха много млекопроизводители. Темата бе повод за протести дори в България. Миналата година служебният министър на земеделието у нас Явор Гечев заговори за частична спекула при цените на млякото в магазините. Тогава той обърна внимание, че то се изкупува от производителите на цена по-малко от 1 лв. за литър, но се продава за над 3 лв. През 2024 г. темата се превърна в наболял проблем от производители в цяла Европа, които това лято протестираха в Брюксел.

Световното производство на мляко се възстанови леко през 2024 г., но остава ограничено предвид нарастващото търсене. Според анализатори ситуацията е накарала производителите да предоставят суровината си за направата на най-конкурентните продукти като сирене вместо масло. Тази приоритизация се вижда ясно в статистиките от последните години в ЕС.

Производството на мляко в ЕС е нараснало с 0,7% между януари 2023 и юли 2024 г. През същия период производството на масло е спаднало с 1,6% при запаси на исторически ниски нива. На този фон производството на сирене се е увеличило с 3,2%.

Този месец Министерството на земеделието на САЩ повиши прогнозата си за цените на маслото в САЩ през 2024 г. до 3 долара за 1 паунд (450 г) – увеличение от 15% спрямо миналата година.

Скокът отвъд океана се дължи отчасти на по-малкото крави и на спад в количеството мляко, което всяко животно е дало.

“Строгите доставки на мляко и стабилното търсене се очаква да доведат до по-високата ценова перспектива през 2025 г.”, прогнозират от земеделското министерство в САЩ.

Приходите на световния пазар на масло се очаква да достигнат 42 милиарда долара през 2024 г. – ръст с повече от 8% спрямо 2022 г. На този фон според платформата за данни “Статиста” се очаква пазарът да расте със 7% годишно до 2029 г.

Анализатори смятат, че през последните месеци цените на маслото в Европа също са вървели нагоре заради страх от по-нататъшен спад в предлагането на мляко. Причината – разпространението на болести при кравите в Западна Европа.

Сред заболяванията бяха вирусът “Син език” и епизоотична хеморагична болест (ЕХБ). В САЩ животновъдите се бореха основно с огнища на птичи грип. Смята се обаче, че не това е причината за намалялото производство, тъй като заразата не е била толкова силно разпространена, за да повлияе на националното производство.

Според банковия анализатор Сюзън Килсби от Нова Зеландия до няколко месеца нестихващите скокове в цената на млякото и маслото трябва да бъдат овладени и дори да започнат да спадат. По нейно мнение това се дължи на факта, че високите цени са били стимул за животновъдите да произвеждат повече мляко. Когато обаче изчезне недостигът на суровината, няма да има причина за рекордно високите цени. Килсби очаква, че процесът по урегулиране ще отнеме няколко месеца.

БСДД
Последни новини
НЕ ПРОПУСКАЙ ДА ПРОЧЕТЕШ

Напишете коментар

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук